U junu u Lučanima poplavljeno 100 domaćinstava, potpuno uništeno 500 hektara zemljišta

Štab za vanredne situacije razmatrao je izveštaj o stanju ugroženosti od poplave od 23. juna na teritoriji opštine Lučani. Načelnik Štaba, Zoran Vučićević, naveo da se junska poplava može ubrojati u desetogodišnje poplave sa visokim nivoom voda, velikom plavljenom površinom i relativno dugim trajanjem, s obzirom da se radi o bujičnim vodama, prenosi Radio D Lučani.

Poplavljeno je 100 domaćinstava i ugroženo 370 stanovnika. Skoro totalno je uništeno poljoprivredno zemljište u površini od 500 hektara, pod zasadima maline, kupine, deteline, krompira, povrća.

Oštećeno je oko 20 kilometara opštinskih putnih pravaca i oko 150 kilometara nekategorisanih puteva. Voda je ušla i oštetila zgrade javnih ustanova,  Srednje škole u Guči, Osnovne škole u Viči, Elektrodistribucije – RJ Guča.

Preduzete su brojne mere na zaštiti i spasavanja ljudi i materijalnih dobara. Formirane su komisije za procenu štete na privrednim subjektima i stambenim objektima. Šteta u privredi iznosi oko 140 miliona dinara, dok je za 74 stambena objekta određena kategorija oštećenja od prve do pete, što kroz novčanu pomoć iznosi od 120 do 600 hiljada dinara adekvatno kategoriji oštećenja.

Razmatrajući uočene probleme tokom junske poplave i nedefinisane aktivnosti u radu crpne stanice u Lučanima, na panelima koji se postavljaju na dljinskom mostu, bedema u Đeraću, kao i kišne kanalizacije, Štab je zauzeo stav da se na zajedničkom sastanku predstavnika loklane samouprave, preduzetnika i javnog preduzeća „ Srbijavode“ jasno iskažu zaduženja tokom poplavnih talasa.

INFO 24 / FB Radio D Lučani / Foto: FB Radio D Lučani

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *