U čačanskoj Opštoj bolnici ukupno smeštena 24 pacijenta: Od ponedeljka ambulanta u Ljubiću ponovo u kovid režimu

U čačanskoj bolnici trenutno su smeštena 24 pacijenta, dok je jedno lice preminulo starosti 89 godina,koje je imalo i druga prateća oboljenja i bilo PSR pozitivno.

„Mi smo već na oprezu, tim pre što je broj pregleda povećan u Domu zdravlja, situacija u Čačku je bolja u odnosu na Kraljevo i Užice, oni imaju mnogo veći broj pozitivnih. Naša bolnica je u situaciji da je grudno odeljenje prekinulo redovan rad, ponovo je u kovid sistemu, dok je kovid ambulanta sa infektivnog je vraćena na grudno” rekao je dr Mihailo Luković, rukovodilac Radnog tima za praćenje širenja virusa korona.

Prema njegovim rečima u pripremi je da se napravi šator ispred grudnog odeljenja, kako bi pacijenti bili sklonjeni od hladnoće, u njemu će biti i grejanje.

„Što se tiče inspekcijskih službi, oni rade što su i do sada radili i vrlo su ažurni Kada je u pitanju policijska Uprava oni su dali podatak da je u Čačku 34 lica u samoizolaciji i 41 jedno lice iz Gornjeg Milanovca, dok je 91 objekat je bio u subotu i nedelju proveren sa aspekta radnog vremena, protiv jednog je poktrenuta prekršajna prijava zbog prekoračenja”, kazao je dr Luković.

U ponedeljak će biti reghabilitovana kovid ambulanta u Ljubiću, te se očekuje da će taj dan i profunkcionisati.

Inače, prema rečima doktora Lukovića i broj pregleda u ambulantama opšte prakse raste. S obzirom na to da je sada teško razlikovati respiratorne infekcije od virusa korona, obaveza građana je da se jave na pregled ukoliko primete da im je zdravstveno stanje narušeno, a lekar će dalje da procenjuje.

„U poslednja dva do tri dana značajno je popećan broj pregleda u prijemnoj ambulanti u bolnici u smislu kovida , samim tim, povećanjem broja pregleda, povećan je i broj prijema na infektivna odeljenja”, pojasnio je dr Miroslav Sretenović direktor čačanske bolnice.

Sretenović je istakao da u skladu sa povećanjem broja pacijenata, u bolnici je napravljena, prijemna ambulanta sa infektivnog odeljenja, ponovo je je vraćena na grudno, koje je ispražnjeno od non kovid pacijenata.

„Na odeljenju smo napravili jednu priručnu laboratoriju, tu nam je rendgen, da bi smo ubrzali prijem i pregled pacijenta jer dolazi hlaadnije vreme, to će biti problem za čekanje, jer čekaonice nisu toliko velike da bi mogle da prime veći broj pacijenata, a i epidemiološki na malom prostoru ne može biti mnogo ljudi. Povećanjem broja pacijenata, vrlo je verovatno da će ponovo bolnica morati da se vrati u onaj rad kovida, što će reći da u natrednom periodu još neka odeljenja morati biti prevedena u taj režim”.

„Preostalo je da redukujemo broj non kovid pacijenata, da ponovo počnemo da primamo samo hitne slučajeve, da se hirurške intervencije obavljaju samo za mlignitete i urgentna stanja, tako da se vraćamo na onaj period i uslove rada koje smo i mali i u prethiodnma dva talasa”, obrazložio je dr Sretenović.

Sretenović je istakao da će svakako u bolnici biti primani pacijenti i sa uputom, i bez uputa, ali je mnogo bolje za organizaciju u bolnici da se pacijenti prvo jave svom izabranom lekaru kako bi se skratio period pregleda.

Moravički Portal / GZS / Foto: Moravički Portal

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *