U čačanskoj bolnici smešteno 117 pacijenata, dvoje na mehaničkoj ventilaciji

Na teritoriji cele zemlje se broj obolelih od korona virusa se konstantno uvećava, a što se tiče Čačka taj broj je relativno povoljniji, beleži se od 13% do 25% učešće izolovoanih od broja testiranih. U Gornjem Milanovcu u apsolutnom broju situacija je drugačija 21 od 28 testiranih je pozitivan.

„Kada su u pitanju prvi pregeledi u Domu zdravlja, održava se na novou od 80 do 90, u bolnici od 50 do 65. Što se tiče broja otpusta, on je počeo da prati broj prijema, tako da se broj hospitalizovanih pacijenata naglo ne uvećava. Trenutno je u čačanskoj bolnici smešteno 117 bolesnika, odeljenje intenzivne nege je popunjeno, s tim što su na respiratorima dva pacijenta”, kazao je dr Mihailo Luković, rukovodilac Radnog tima za praćenje širenja virusa korona.

Dr Luković je istakao da svaki građanin ima pravo da slobodno odluči da li želi da primi vakcinu ili ne i apelovao na pojedine zdravstvene radnike da vrše anti vakcinalnu propagandu.

„Svaki zdarvstveni radnik je čovek i ima pravo da uradi onako kako smatra, ali nema pravo da radi anti propagandu, odnosno da se na neki način priključuje anti vakcinalnom lobiju”, pojasnio je dr Luković.

Imunizacija se sprovodi na poznatim lokacijama po spiskovima koji se dobijaju iz e-Uprave, što podrazumeva vakcinu i revakvcinu, kad je ko na redu, najviše je Sinofarm vakcina.

„Naše ekipe su na terenu ekipa Kućnog lečenja je vakcinisala više od 500 građana, formiraćemo još dve ekipe i kada taj spisak završimo, očekujemo novi. Dom zdravlja je prethodnog vikenda imao posla, naime sprovedena je akcija imunizacije onih građana koji se nisu prijavljivali preko e-Uprave, pa su oni dolazili na lokacije i primani su na vakcinu Sinofarm, kineskog proizvođača”, objasnio je dr Aleksandar Pajović direktor Doma zdravlja.

On dodao da je do sada kada je u pitanju grad Čačak kompletno vakcinisano oko 11300 građana, a nepunih 18000 je primilo prvu dozu, što će reći da još pribvližno 7000 čeka na drugu dozu. Gledajući na republiku, Čačak je grad koji je u samom vrhu po broju vakcinisanih.

Moravički Portal / GZS / Foto: EPA

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *