Todorović: Organizovano, bez panike i hladne glave protiv Covida-19

Gostujući u emisji Gradske teme gradonačelnik Čačka Milun Todorović izjavio je da je situacija u gradu na Moravi pod kontrolom, kao i da stanje sa širenjem zaraze virusa korona  nije dramatično.

Svi resursi grada su u službi borbe protiv Covida-19 naveo  je Todorović i istakao da su u Čačku već primenjene sve mere koje je država propisala u vanrednom stanju.

Zaključno sa 20. martom do 19 časova u Opštoj bolnici u Čačku na Infektivnom odeljenju nalazilo se pet osoba. Tri testirana lica su negativna na virus korona, dok se za još četiri očekuju rezultati. Ukupan broj lica kod kojih je potvrđena zaraza koronavirusom u Čačku je šest, ali nadležni pretpostavljaju da ih ima više.

„Imamo za sada preko 100 obezbeđenih ležajeva za ne daj Bože. Nadamo se da neće biti potrebno, ali se moramo spremiti i za proširenje kapaciteta, veoma brzo to možemo utrostručiti“, izjavio je Todorović.

Osobe koje se nalaze u izolaciji su odgovorne i disciplinovane i njihovo zdravstveno stanje je stabilno.

Prema rečima Todorović, narednih dana očekuju se i pripadnici Vojske Srbije za obezbeđenje objekta Opšte bolnice u Čačku, a dok se to ne desi pripadnici Civilne zaštite pomažu portirima  u obezbeđenju svih zdravstvenih objekata.

Gradonačelnik Čačka je naveo da je u proteklih desetak dana više od 200 sugrađana došlo iz inostranstva uprkos molbi i predsednika države i čelnika lokalne samouprave da ostanu u zemljama gde žive i rade.

„Oni koji imaju simptome  prolaze korz Opštu bolnicu ili Dom zdravlja.  Oni koji nemaju simptome imaju obavezu samoizolacije i njima se uručuju rešenja i policija kontroliše da li su u trenutku kontrole na prijavljenoj adresi.  Uvek ima iskakanja i “pametnih”  koji ne poštuju naredbu uprkos rigoroznim sankcijama”, naveo je Todorović.

Todorović je istakao da se pre svega mora iskazati veliko poštovanje prema svim zdravstvenim radnicima, ali i ostalim zaposlenima koji moraju da rade u ovim uslovima.

Ukazuje i na stotine  volontera koji sa 167 pripadnika Civilne zaštite u Čačku pomažu pre svega starijim sugrađanim, bolesnima, nemoćnima da ne ostanu bez lekova i hrane. Pomoć je stigla i od studenata završne godine Medicinskog fakulteta, geronto domaćica koje normalno rade,  kao i od mnogih privatnih kompanija.

Todorović kaže da su trgovine dobro snabdevene, kao i da u apotekama ima dovoljno lekova. Podseća da je za penzionere zamrznuto plaćanje računa prema javno komunalnim preduzećima za februar, mart i april.

„Zamrznuto je plaćanje svih dažbina za februar,  mart i april.  Kasnije kada izađemo iz ove situacije, Vlada će doneti odluku kako će se vršiti ta plaćana i kada dođe do plaćanja tih računa trudićemo se da bude u nekoliko rata i da ne budu veliko opterećenje i naravno bez kamate, što se podrazumeva”, rekao je Todorović.

Svi korisnici budžeta grada Čačka redovno dobijaju svoje prinadležnosti, a zaposleni u loklanoj samoupravi plate. Subvencije za ovu godinu već su uplaćene na račune poljoprivrednika, koji moraju da obavljaju svoje redovne poslove. Zarade se isplaćaju u svim javnim preduzećima i ustanovama i zaposlenima u gradskoj upravi i ostalima. Budžet je stabilan, rekao je Todorović.

“Grad ima novca. Ali, ovo ne možemo rešiti novcem. Moramo rešiti zajedničkom borbom, organizacijom, samodisciplinom i po hiljaditi put molim gradđane da budu disciplinovani, poštuju naredbe, preporuke, sve u  opštem interesu, da zajednički pobedimo i kada pobedimo da to bude sa što manje gubitaka”, istakao je Todorović.

Gradonačelnik Čačka je poručio da treba da budemo  “organizovani, da ne širimo paniku i da hladne glave svi zajedno donosimo najbolje odluke za naše stanovništvo. Kada se završi ova borba, a neće biti mala borba, tek nas očekuje, onda ćemo pričati o daljim aktivnostima lokalne smaouprave“, zaključio je Todorović.

Todorović se zahvalio svima koji nude pomoć, a pre svega zdravstvenim ustanovama u Čačku.

Emisija je emitovana na televiziji Studio B, INFO 24 i TV Galaksija Čačak, a ceo intervju možete pogledati na našem YouTube kanalu:

Za INFO 24 iz Čačka, Mirjana Aleksić / Foto: INFO 24

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *