Predsednik opštine Gornji Milanovac Dejan Kovačević: Budžet za 2021. godinu biće razvojni

Gostujući u emisiji Gradske teme medijske mreže Info24, predsednik opštine Gornji Milanovac Dejan Kovačević izajvio je da neće biti rezova u budžetu za 2021. godinu.

 „Mi smo već predstavili u našoj predizbornoj kampanji plan srednjoročnog razvoja opštine Gornji Milanovac i mi već idemo tim koracima, tim putem, da sve ono što smo obećali i uradimo. I sledeći budžet će biti sigurno razvojni. Gledaćemo da uštedimo svaki dinar gde možemo da kapitalne investicije i sve ono što se tiče građana opštine Gornji Milanovac ne trpe“, naveo je Kovačević.

Kovačević je po drugi put izabaran za predsednika gornjomilanovačke opštine nakon što je Srpska napredna stranka na lokalnim izborima u junu odnela ubedljivu pobedu.

„Prvi put od uvođenja višepartijskog sistema u Srbiji, prvi put je jedna stranka u Gornjem Milanovcu, a to je Srpska napredna stranka, dobila apsolutnu većinu. Ali to nas nije polakomilo, nismo mi na vlasti radi nas već građana Gornjeg Milanovca“, istakao je Kovačević.

Podsetio je da je na tim izborima kandidovan  razvojni plan na pet godina, kao i da su napravili koalicionu vlast sa Socijalističkom partijom Srbije.

„Zadovoljan sam što su građani Gornjeg Milanovca prepoznali u nama ljude koji mogu uspešno da vode lokalnu samoupravu i u naredne četiri godine i ja im se javno zahvaljujem i nadam se da ćemo opravdati njihovo poverenje“, poručio je Kovačević.

Govoreći o važnosti izgradnje putne i druge infrastrukture, Kovačević je još jednom ukazao na značaj auto-puta Miloš Veliki.

 „Mislim da su auto-putevi i izgradnja infrastrukture od jako velikog značaja za razvoj čitave Srbije pogotovu što se sada mali gradovi, kao što je Gornji Milanovac, spajaju auto-putevima i to je nešto što će doprineti višestrukom razvoju Gornjeg Milanovca, što će doprineti da mladi ljudi ne odlaze iz Gornjeg Milanovca, nego da se vraćaju. Sada vi možete, kao u nekim zapadnim zemljama, da radite u Beogradu a živite u Gornjem Milanovcu i sve će to biti izraženije“, rekao je Kovačević.

Vanredno stanje uvedeno na početku epidemije korona virusa  odložilo je za tri do četiri meseca realizaciju projekta izgradnje pristupne saobraćajnice auto-putu Miloš Veliki.

Nedavno su odbornici Skupštine usvojili kompeltnu dokumentaciju neophodnu za početak gradnje tog putnog objekta.

„Što se tiče opštine Gornji Milanovac mi smo potpuno spremni za gradnju pristupne saobraćajnice…očekujem da najkasnije na proleće krenu radovi na izgradnji pristupne saobraćajnice“, izjavio je Kovačević.

Dodao je da će se raditi moderna saobraćajnica koja bi u punom profilu trebalo da bude završena za najduže godinu i po dana.

Uprkos pandemiji Kovida-19, gornjomilanovačka privreda je funkcionisala  i svih 15.500 zaposlenih je radilo, a pojedine kompanije su zabeležile i rast od 20%, rekao je Kovačević.

On je kazao da je već spremna i sva planska dokumenatcija za industrijsku zonu Srčanik i da su već mnoge domaće kompanije iskazale potrebu za proširenje poslovnih kapaciteta.

„Čim završimo pristupnu saobraćajnicu, krenućemo u komunalno opremanje te nove industrijske zone i ponudićemo je naravno prvo našim zainteresovanim kompanijama koje već posluju u Gornjem Milanovcu“, nagalsio je Kovačević.

Zanimljivo je da su u poslednje dve godine u Gornjem Milanovcu veliki domaći i svetski pozanti trgovinski lanci izgradili svoje  maloprodjane objekte (Lidl, Dis, Šop park) čime je mala nezaposlenost od 4% još više snižena.

„Gde god dolaze veliki trgovinski lanci, tu  se pretpostavlja da građani imaju mogućnost veće potrošnje“, ocenio je Kovačević.

Predsednik opštine Gornji Milanovac smatra da je osnivanje Privrednog saveta, kao savetodavnog tela opštinskoj vlasti, dalo novu snagu međusobnim odnosima i da je ostvarena saradnja na visokom nivou.

Ponovio je da je iz lokalne kase u poslednje četiri godine izdvojeno 250 miliona dinara za direktna podsticajna sredstva za razvoj poljoprivrede a zavidan iznos sredstava opredeljen je i ove godine.

 „Poljoprivrednim proizvođačima je isplaćeno onoliko koliko im je obećano na početku godine a to je 55 miliona dinara direktnih subvencija. Sve ostale troškove smo smanjivali ali budžet za poljoprivredu nismo“, naveo je Kovačević.

Potvrdio je da nikada više turista nije bilo u selima kao ove godine i dodao da na području Gornjeg Milanovca ima preko 400 registrovanih seoskih domaćinstava koja se bave turizmom.

 „Njihovi kapaciteti u jednom momentu tokom leta su bili svi popunjeni“, naglasio je Kovačević i podsetio da drugu godinu za redom opština subvencioniše kategorizaciju obejkata.

Prvi čovek Gornjeg Milanovca je naveo da je u srednjoročnom planu razvoja opštine predviđen i dodatni razvoj turizma a tri tačke oslonca su Takovo, Rudnik i Pranjani.

Na Rudniku se već realizuju dva kapitalna projekta, izgadnja vizitorskog centra i otvorenih bazena koji bi u zavisnosti od vremenskih uslova i epidemiološke situacije trebalo da budu završeni polovinom sledeće godine.

Sa predstavnicima Javnog preduzeća „Skijališta Srbije“ razgovara se o postavljanju male žičare i osposobljavanju jedne staze za decu kako bi naučila da skijaju.

U Pranjanima je već izgrađen spomen kompleks posvećen misiji Halijard iz Drugog svetskog rata, kao i pista za male, sportske avione.  U toku su razgovori o formiranju i aero kluba kako bi turistima bilo omogućeno  panoramsko razgledanje opštine, a najavljeni su i dodatni sadržaji kao što su konferencijske sale i restorani.

Kovačević je istakao Sabor violinista Srbije kao turistički adut koji se u Pranjanima doržava već dve godine i okuplja desetine hiljada posetilaca.

Govoreći o tekućim poslovima, Kovačević je naglasio da je ove godine rekordan broj ulica (12 ili 13) renoviran ili su urađene nove i da je preostala rekonstrukcija još dve, rekavši da nikada nije bilo veće ulaganje što se tiče gradskog područja.

U Brđanima se konačno rešava decenijski problem sa vodosnabdevanjem i do kraja ove ili početkom naredne godine svi stanovnici tog mesta će dobiti vodu sa Rzava.

Izgradnja zatvorenog bazena odložena je za narednu godinu.

Govoreći o akteuelnoj epidemiološkoj situaciji, Kovačević je rekao da ima potpuno poverenje u srpske lekare i zdravstveni sistem.

„Verujem, kada budu sve institucije države Srbije odobrile vakcinu da se kroisti protiv virusa Kovid-19 da će to biti najbezbednija vakcina koja postoji. Javljam se kao prvi da je primim, verujem našim  lekarima i našim institucijama“, zaključio je na kraju Kovačević.

Moravički Portal

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.