POČELA GRADNjA MIKROBIOLOŠKE LABORATORIJE

  Gradonačelnik Čačka Milun Todorović je sa saradnicima posetio gradilište gde je u toku izgradnja mikrobiloške laboratorije, koja će prevashodno služiti za dijagnostiku pomoću PCR aparata, a koja pripada Zavodu za javno zdravlje Čačak.   
Nova laboratorija će imati prizemlje i sprat, koji zauzimaju 201 metar kvadratni, čija je izgradnja finansirana iz budžeta Grada Čačka sa 23 miliona dinara, dok je najsavremeniju opremu donirao Rotari klub, u vrednosti od oko 130.000 dolara.
Očekuje se da laboratorija bude završena za nešto manje od tri meseca.   – Tokom ove dve godine, kada se borimo sa virusom korona, shvatamo da sve izazove možemo pobediti samo ako neprekidno ulažemo u osavremenjavanje opreme, naročito u oblasti medicine. Iako nisu imali savremene aparate, naši radnici ZZJZ Čačak su tokom pandemije radili izuzetno svoj posao, a sa novim prostorijama, i novim aparatom, biće im znatno lakše, a ono što je najbitnije jeste da će naši sugrađani, ali i stanovnici čitavog Moravičkog okruga, imati priliku da u Čačku odrade analize zbog kojih su morali odlaziti u Beograd – rekao je gradonačelnik Todorović, naglašavajući da je veoma bitna i činjenica da će ZZJZ

Čačak na ovaj način moći da zarađuje dodatna sredstva, s obzirom na to da ova zdravstvena ustanova dve trećine prihoda zarađuje sopstvenim radom, dok jednu trećinu dobija iz budžeta RS.   Nova oprema, pored dijagnostikovanje virusa korona, od velikog je značaja jer pruža mogućnost otkrivanja bakterija koje su jedan od uzročnika steriliteta i kod žena i kod muškaraca, kao i onih koje uzrokuju lajmsku bolest, ali i mnogih drugih.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *