Petoro pacijenata preminulo, troje na respiratoru: Povećava se broj hospitalizovanih sa težom kliničkom slikom

Juče je bilo godinu dana od prvog slučaja obolelog pacijenta u gradu Čačku i za to vreme naučili smo da prepoznajemo bolest i ratnički smo krenuli sa vakcinacijama.

Prema rečima dr Mihaila Lukovića , Radni tim od samog početka bio je servis građana u službi zdravlja.

„Brojka od kraja leta i početka zime sa 9 000 obolelih , sada je na 12000 obolelih od kovida. Na teritoriji grada Čačka imamo 13636 lica koja su primila prve doze vakcine i 9469 lica koja su primila drugu dozu. Sa Sinofarmom samo u toku današnjeg dana očekujem da će biti preko hiljadu lica vakcinisano, odnosno da ćemo dostići brojku od preko 15 000 vakcinisanih, rekao je dr Mihailo Luković, rukovodilac Radnog tima za praćenje širenja korona virusa.

Broj prijema u bolnici je svakim danom veći, a broj umrlih je juče povećan za pet pacijenata.

Na kovid odeljenjima čačanske bolnice tokom protekla 24 sata preminulo je pet pacijenata. Reč je o dve osobe iz Čačka (72 i 73), dve iz Ivanjice (76 i 83) i jednoj iz Lučana (71). Svi su imali pozitivne PCR nalaze.

Broj ležećih pacijenata je u proseku između 65-70 i bolnica nema veliki broj pregleda, ali ima povećan broj prijema.

„U respiratornom centru trenutno se nalazi 13 pacijenata, od kojih su tri lica na respiratoru. Ono što zabrinjava jeste da su sve češći pacijenti sa težom kliničkom slikom, uglavnom stariji, a u pitanju su porodice i supružnici. Sve su češći slučajevi da se pacijenti javljaju u jako teškom stanju i odmah bivaju prebačeni u respiratorni centar, kaže dr Dejan Dabić, zamenik direktora čačanske bolnice. Dabić ističe da nekovid deo bolnice, jedna trećina mora funkcionisati zbog najtežih pacijenata kojima je neophodna hitna operacija i apeluje na grašane kod kojih intervencije nisu hitne da se strpe i ujedno ne izlažu riziku.

Moravički Portal / GZS / Foto: EPA

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *