Otvorene nove prostorije Centra za socijalni rad u Čačku

Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja prof. dr Darija Kisić Tepavčević simbolično je danas u Čačku direktorki Centra za socijalni rad Branimirki Radosavčević uručila ključeve nove zgrade tog centra i tom prilikom istakla da Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja svakodnevno radi na jačanju sistema socijalne zaštite.

„Sistem socijalne zaštite predstavlja jedan od značajnih stubova države i jačanje ovog sistema je direktan pokazatelj dobrog funkcionisanja svih državnih institucija“, rekla je Kisić Tepavčević i dodala da su lokalne samouprave značajni partneri u tom procesu. Grad Čačak je, kako je navela, izuzetan primer brige o svojim građanima, budući da ima razvijene gotovo sve usluge socijalne zaštite, a novu zgradu Centra za socijalni rad je finansirao iz sopstvenog Budžeta.

Ministarka Kisić Tepavčević je naglasila da Ministarstvo kontinuirano radi na izmeni zakonodavnog okvira, u cilju osnaživanja sistema i proširenja usluga socijalne zaštite. Kako je podsetila, u toku godine je usvojen Zakon o socijalnoj karti, a u toku su pravne i tehničke pripreme za početak njegove primene.

Prof. dr Kisić Tepavčević je ukazala da su u završnoj fazi Nacrt zakona o pravima korisnika usluga privremenog smeštaja u socijalnoj zaštiti i Nacrt strategija deinstitucionalizacije i razvoja usluga socijalne zaštite u zajednici za period 2021-2026. godine, da je u toku izmena krovnog Zakona o socijalnoj zaštiti, kao i da se radi na izradi Nacrta zakona o socijalnom preduzetništvu.

Kisić Tepavčević je naglasila da Ministarstvo značajnu pažnju posvećuje i jačanju infrastrukturnih kapaciteta ustanova socijalne zaštite, za šta je ove godine izdvojeno 217 miliona dinara, dok je za njihovo opremanje opredeljeno 574 miliona dinara. „Od početka pandemije do danas zaposleno je 910 osoba na neodređeno vreme u ustanovama socijalne zaštite“, rekla je Kisić Tepavčević i dodala da Ministarstvo intenzivno radi na daljem kadrovskom jačanju.

Gradonačelnik Čačka Milun Todorović zahvalio je Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i ministarki Kisić Tepavčević na zajedničkom radu na poboljšanju sistema socijalne zaštite u tom gradu i naveo da je nova zgrada Centra za socijalni rad od velikog značaja, pre svega za korisnike.

Direktorka Centra za socijalni rada u Čačku Branimirka Radosavčević podsetila je da je taj centar, koji postoji 62 godine, do sada funkcionisao na tri lokacije i da je sada dobio zgradu koja će omogućiti brži i efikasniji rad zaposlenih, a korisnicima bolju dostupnost svih prava i usluga iz socijalne i porodično-pravne zaštite.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *