Maja Gojković i gradonačelnik Čačka Milun Todorović potpisali ugovor za projekat Prestonica kulture Srbije 2023.

Čačak, 19.1.2022 – Potpredsednica Vlade i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković i gradonačelnik Čačka Milun Todorović potpisali su danas ugovor za projekat Prestonica kulture Srbije 2023. godine čime se zvanično kreće u realizaciju ovog projekta. Ministarstvo kulture je izdvojilo za ovaj projekat 298,5 miliona dinara, a vrednost čitavog projekta je 500 miliona dinara.

Gojković je nakon potpisivanja ugovora i radnog sastanka posvećenog realizaciji ovog projekta istakla da je stručna komisija od 18 prijava gradova i opština širom Republike Srbije izabrala Grad Čačak za prestonicu kulture Srbije 2023. godine i potpisivanjem ugovora se ozvaničava početak čitavog projekta i njegova primena. 

„Dogovorili smo danas da sama manifestacija započne prvim danom proleća 2023. godine. Mi sada već imamo iskustvo Grada Novog Sada koji je Evrpopska prestonica kulture i možemo da merimo šta je bilo dobro, a šta su oteževajući faktori u sprovođenju čitavog ovog važnog projekta, budući da smo ceo ovaj projekat kreirali po ugledu na Evropsku prestonicu kulture i potrebu za decentralizacijom kulture u Srbiji“, rekla je Gojković i dodala da je Grad Čačak poslednji predao svoju prijavu, ali da je ona od strane stručne komisije ocenjena kao najbolja, najsadržajnija koja omogućava široko učešće svih građana Čačka u ovom dobrom projektu.

  Ministarka je istakla da će Čačak, sada kada je poneo ovu važnu i prestižnu titulu, zauvek ostati upisan na mapi naše države kao prva Prestonica kulture Srbije, koja će dobiti i nove programe, ali i nove infrastrukturne projekte, nove muzeje, galerije koji će trajno ostati svim građanima Čačka.

Gojković je ukazala da je zadovoljna konceptom Čačka za Prestonicu kulture Srbije i inovativnošću, koja se ogleda i osnivanjem novih muzeja kao što je muzej košarke, jer Grad Čačak može i mora da bude ponosan na 52 reprezentativca u košarci.

 „Radujem se tome što će se Ministarstvo i Grad Čačak zajedno baviti ovim projektom godinu dana, ali se unapred radujem što ću iduće godine svakako imati prilike da u prvim danima proleća sa gradonačelnikom, svim ljudima koji se bave kulturom u ovom gradu, ali i šire otvorimo ovu značajnu manifestaciju“, rekla je Gojković.

 Gojković je izrazila uverenje da će Čačak biti dobar primer prakse za sve buduće prestonice kutlure Srbije, koje će uslediti.

„Plan Ministarstva kulture je da svake godine raspisuje novi konkurs i da što više gradova Srbije učestvuje i dobije ovu prestižnu titulu, kako bi na kraju, posle nekoliko godina sprovođenja ovog projekta u pravom smislu reči imali decentralizaciju kulture na delu“, poručila je Gojković, i istakla da je projekat značajan ne samo za kulturu, već i turizam i ekonomiju.

Gradonačelnik Čačka Milun Todorović rekao je da će Grad Čačak u okviru ovog projekta realizovati dosta aktivnosti, ali i raditi na infrastrukturnim projektima u ukupnoj vrednosti od pola milijarde dinara, od čega Ministarsto kulture i informisanja finansira 298.5 miliona dinara, dok će ostatak finansirati grad Čačak i privreda.

Todorović je istakao da im je želja da, osim svih tradiocionalnih kulturnih dešavanja koji se održavaju u ovom gradu decenijama, uspostave nove vrednosti kroz nova dva muzeja – muzej košarke i etnografski muzej koji će biti posvećen Velikom ratu, jer je po njegovoj oceni to dug prema našim junacima iz Prvog svetskog rata.

 “Sada je na nama da opravdamo ovu laskavu titulu velikim radom i pregalaštvom svih učesnika”, zaključio je gradonačelnik. 

Kreativni i radni moto projekta je „Čačanska rodna“, inspirisan imenom sortimenta šljive koji je nadaleko prepoznatljiv čačanski poljoprivredni proizvod. Kroz ovaj moto predočena je ideja celog projekta – vizija grada Čačka kao vekovnog plodnog rodnog tla za razvoj kulture, umetnosti, duhovnosti ali i nauke, privrede, turizma i sporta. Program je koncipiran kroz četiri podteme: „Na Slobodi“, „Na raskrašću“, „Na moravi“, „Na Kaldrmi“. Cilj projekta, koji će promeniti ceo grad i formirati novi kulturni kvart i muzejski kompleks, je da pored infrastrukturnih ulaganja,  omogući planiranje dugoročnog razvoja kulture u gradu, strateških prioriteta i osavremenjivanju aktivnosti i manifestacija. Projektom će doprineti transformaciji kulturnih institucija, koje bi prenamenom postojećih prostora dobile nove kapacitete i stvorile i mogućnosti za kulturnu mobilnost, a cilj je i da se podstakne razvoj nezavisne umetničke scene.  

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *