Humani Lučanci nabavili električna kolica za obolelu sugrađanku

Nakon što je saznao za apel Slađe Rajić iz Guče za električnim invalidskim kolicima, predsednik opštine Lučani Milivoje Dolović je sa svojim prijateljima i saradnicima organizovao pomoć za sugrađanku.

Naime, tridesepetogodišnja Slađana od rođenja boluje od cerebralne paralize, ima velika oštećenja donjih ekstremiteta. Od devetog meseca do sedme godine pohađala je vežbe u beogradskom Zavodu za cerebralnu paralizu. U prestonici je sa vrlo dobrim uspehom završila Osnovnu školu „Dragan Hercog“. Upisala je i Ekonomsku školu u Novom Pazaru, ali je zbog bombardovanja 1999. nije završila.

Pre godinu dana preminuo joj je i otac, tako da sada živi sa majkom Mirom koja je često u nadnici. Slađanina pomagala sa kojima je raspolagala su zastarela i nisu joj omogućavala da mnoge obične aktivnosti obavlja samostalno.

Slađa je električna kolica dobila dva dana posle objavljenog teksta u „Čačanskom glasu“, kada su Milivoje Dolović i njegovi saradnici u privatnoj inicijativi, sakupili potreban novac i kupili kolica.

Milivoje Dolović, inače i predsednik opštine Lučani je rekao da je Slađina velika želja da bude što samostalnija, kao i njena pozitivna životna energija kojom zrači, pokrenula ličnu inicijativu njegovih prijatelja i njega da odmah nabave potrebna kolica i tako omoguće bar malo lagodniji život Slađe i njene majke.

„Ponekad nas administrativne procedure onemoguće da kao lokalna samouprava pomognemo mnogim pojedincima i porodicama. Onda pristupamo prijateljskim, drugrskim i pre svega ljudskim inicijativama za sakupljanje pomoći. Moram reći da sam iznenađen koliko često su mnogi na ši sugrađani učestvovali u akcijama za prikupljanje nekog vida pomoći. Radi se o pojedinačnim ili zajedničim akcijama sa opštinom ili o građanskim inicijativama za pomoć, na žalost, sve većem broju socijalno ili zdravstveno ugroženim sugrađanima. Posebna osetljivost naših donatora – sugrađana ili zemljaka iz dijaspore je izražena prema hendikepiranim licima“ – ističe predsednik opštine, Milivoje Dolović.

„Inače, u ovom trenutku je u toku akcija izgradnje kuće za mnogočlanu, socijalno ugroženu porodicu u Rasovcu. Opština je uradila projekat kuće u postupku je pribavljanja dozvole za izgradnju temelja kao i prikupljanje finansijskih sredstava i građevinskog materijala od dobrih ljudi i društveno odgovornih preduzetnika za završetak kuće. Jako je važno da se ljudska solidarnost naših sugrađana, prijatelja, rođaka i komšija, neguje i tako povećava i umnožava“ – kaže predsednik Dolović.

Moravički Portal / Opština Lučani / Foto: FB Radio D Lučani

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *