Dr Luković: Korona ušla i u Dom za stare u Kačulicama, inficirano 11 korisnika

U čačanskoj bolnici raste broj hospitalizovanih pacijenata, ali postoje određene razlike u odnosu na novembar i decembar, koje dovode do situacije da se ne može jasno proceniti, jer raste broj prijema u poslednjih pet dana, a da se pri tom broj prvih pregleda značajno ne povećava.

U toj ustanovi trenutno je smešteno 107 pacijenata, dvoje je priključeno na respiratore, a na žalost od posledica opakog virusa preminula su dva lica iz Ivanjice i Čačka.

„Imamo podatak o broju prvih pregleda onih koji se javljaju kovid ambulantu Doma zdravlja. Pored kovida, tu su i pacijenti sa temperaturama uzrokovanim drugim respiratornim infekcijama. Imamo ili bolesnike sa relativno lakim kliničkim slikama, ili teške”, rekao je dr Mihailo Luković, rukovodilac Radnog tima za praćenje širenja virusa korona.

Kada je u pitanju broj prosvetnih radnika i bolesne dece, dr Luković je objasnio da je na nivou okruga bio devet, 15, 14 u prethodna tri dana, to podrazumeva i vaspitače i radnike koji rade u školama, kao i na decu. Srednje škole su prešle na onlajn nastavu.

„Korona virus se pojavio i tamo gde smo ranije strepeli, to je Dom za stare u Kačulicama, budući da smo se godinu dana danonoćno borili da tu ne krene epidemija iz prostog razloga, ako tu krene biće veliki broj preminulih, s obzirom na starosnu dob i zdravstveno stanje ljudi koji su korisnici Doma. Devetog marta javljeno nam je da se tamo pojavio problem, dr Tošić, direktor Zavoda za javno zdravlje je sa ekipom išao u Kačulice, gde je zabeleženo od svih pregledanih 11 je pozitivno, dvoje je hospitalizovano, dok je devet u relativno dobrom stanju”, pojasnio je dr Luković.

Luković je dodao da je i pet zaposlenih Doma za stare u Kačulicama inficirano, ali su oni svi na kućnom lečenju. Korisnicima tog doma prvo je ponuđeno da budu zaštićeni vakcinama, od njih 77 koliko ih ima, 30 je primilo vakcinu u januaru, oni su apsolutno zaštićeni ostali nisu iako su nuđeni.

dr Aksentije Tošić, direktor Zavoda za javno zdravlje

„Već godinu dana intenzivno pratimo situaciju u Domovima za stare na području Moravičkog okruga, do sada smo imali samo nekoliko slučajeva da osobe koje rade u tim ustanovama bile pozitivne na korona virus ili su imale neki od simptoma koje su mogle da ukazuju na Kovid, tu se odmah reagovalo, te osobe su bile izolovane i tek posle rigorozne kontrole su se vraćale na posao”, pojasnio je dr Aksentije Tošić, direktor Zavoda za javno zdravlje.

Osobe koje rade u Domu su tesitrane i svi pokazatelji koji se očekuju su u toku, korisnici doma su za sada u stabilnom stanju.

„Iz sata u sat se prati situacija u Domu za stare, u januaru mesecu je vakcinisana prva prioretitna grupa Doma za stare, u sklopu toga vakcinisano kje 29 osoba cepivom koje je u tom trenutku bilo u opticaju. Te osobe su kompletno vakcinisane. Za sad mogu da kažem iz te grupe koja je kompletno vakcinisana, iammo jednu osobu koja je na antigenskom testu pokazuje pozitivnost , a nema nikakve znake bolesti”, zaključio je dr Tošić.

Moravički Portal / GZS / Foto: GZS

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *