Brnabić: Otvorena deonica auto-puta od Preljine do Pakovraće

Deonica auto-puta „Miloš Veliki“ od Preljine kod Čačka do Pakovraće, u dužini oko 11,5 kilometara, otvorena je za saobraćaj, u prisustvu predsednice Vlade Republike Srbije Ane Brnabić.

Brnabić, koja je prisustvovala otvaranju umesto predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, provozala se autobusom novim auto-putem.

Predsednice Vlade Republike Srbije je pre ulaska u autobus prenela kineskim izvođačima pozdrave predsednika Vučića i dodala da će on ovih dana i lično doći da im zahvali i da podršku za preostale radove do Požege.

Brnabić je dodala da je Vučić čak 12 puta obišao trasu deonice Preljina – Požega i izrazila očekivanje da će deo auto-puta do Požege biti gotov do kraja godine.

„Važno nam je da završimo što pre“, poručila je Brnabić.

Otvaranjem deonice auto-puta od Preljine do Pakovraće saobraćajne gužve koje su se stvarale kroz Čačak, naročito tokom sezone letnjih odmora i vikendom postaće prošlost, jer je sav tranzitni saobraćaj preusmeren na novu obilaznicu.

Ona je u sastavu deonice auto-puta Preljina – Požega od 30,9 kilometara, na kojoj je glavni izvođač kineska kompanija „China Road and Bridge Corporation“.

Otvaranju deonice do Pakovraće prisustvuju ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović, direktor Javnog Preduzeća Puteva Srbije Zoran Drobnjak, direktor Koridora Srbije Aleksandar Antić, kao i predstavnici izvođača radova.

Rok za završetak radova koji su počeli u maju 2019. godine na celoj deonici do Požege je 36 meseci, a njihova vrednost je 450 miliona evra.

Deonica Preljina – Požega je nastavak projekta izgradnje auto-puta Beograd – Južni Jadran ukupne dužine 258 kilometara.

Auto-put Preljina – Požega je podeljen na tri manje deonice.

Od Preljine do Prijevora, duž reke Čemernice i malim delom pored Zapadne Morave, u dužini do 8,27 kilometara.

Zatim od Prijevora do Lučana trasa duga 15,51 kilometara na kojoj će biti 20 mostova u ukupnoj dužini većoj od tri kilometra, kao i tunel „Laz“ od 1.750 metara.

Treća poddeonica, od Lučana do Požege, duga je sedam kilometara i na njoj bi trebalo da budu izgrađena tri mosta, tunel dug 2.040 metara, petlja u Lučanima i most preko reke Bjelice.

Auto-put od Preljine do Požege je regionalna saobraćajnica, jer predstavlja nastavak Koridora 11 ka granici sa Crnom Gorom, ali je i deo budućeg auto-puta Beograd – Sarajevo, jer od Požege preostaje da se izgradi još oko 60 kilometara do granice sa Bosnom i Hercegovinom.

Kineska građevinske kompanija „Power Construction Corporation of China“ počela je krajem prošle godine radove na obilaznici oko Gornjeg Milanovca, koja će ovaj grad da spoji sa auto-putem „Miloš Veliki“ i da izmesti teretni saobraćaj iz centra grada.

Prema ugovoru, ista kompanija će u maju ove godine početi izgradnju obilaznice oko Užica i tunela Kadinjača, a kasnije i obilaznica oko Požege.

Planirano je da se na budućem auto-putu ka Crnoj Gori izgradi krak ka Višegradu u Republici Srpskoj i Dugoj Poljani, na pravcu ka Novom Pazaru.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *