Biblioteka proslavila rođendan

Gradska biblioteka u Čačku je 10. marta obeležila 173 rođendan. Tokom svog rada i razvoja menjala je nazive i izrasla u jednu od najsavremenijih i najvećih javnih biblioteka u Srbiji. Od 1998. ustanova nosi ime zavičajnog pesnika Vladislava Petkovića Disa, rođenog 10. marta 1880. u Zablaću kod Čačka, a tragično stradalog 1917. u Velikom ratu.

Od 2019. godine Biblioteka ima novu zgradu u kojoj uspešno, uprkos teškoj prošloj godini, posluje. U proteklom periodu, u kojem je pandemija izazvana virusom korona promenila način života i rada svih, nije bilo lako neometano obavljati posao. Ipak, rezulatati poslovanja čačanske Biblioteke govore u prilog tome da su zaposleni uspeli da se uhvate ukoštac sa novonastalom situacijom, a retrospektivu 2020. godine ‒ sve važne aktivnosti, programe, preseljenje ogranka u nov prostor i rad sa korisnicima u izmenjenim okolnostima kroz dinamičnu prezentaciju prikazao je direktor ustanove dr Bogdan Trifunović.

„Iako je 2020. godina bila drugačija i teška, ona nije bila godina za zaborav. Mnogo toga se dogodilo, izmenilo u radu, ali i mnogo toga naučiloˮ, između ostalog je kazao direktor Trifunović.

Gradonačlnik Čačka Milun Todorović se osvrnuo na značaj koji Biblioteka ima za sve Čačane i da je njenim preseljenjem u nov prostor konačno dosanjan san mnogih sugrađana.

„Gradska biblioteka ima zaista široku lepezu usluga, a koliko je društveno odgovorna pokazala je formiranjem Otvorene biblioteke u privremenoj kovid bolnici Plava hala u Ateniciˮ, zaključio je Todorović. Na kraju obraćanja gradonačelnik je obećao još veću podršku Grada i poželeo dobro zdravlje svima.

Nakon posete Biblioteci Matice srpske čačanska Biblioteka je prva koju je novi v. d. upravnika Narodne biblioteke Srbije, pisac Vladimir Pištalo posetio, a tokom boravka u Biblioteci obišao je i sva njena odeljenja. Tom prilikom je primetio da je pored savremenog prostora i svakog detalja o kome se vodilo računa, u ovim teškim okolnostima ustanova našla svoje mesto, kako i dolikuje imenu koje nosi.

„Dugo je Dis bio čovek kome je učinjena nepravda, a jednim delom zahvaljujući čačanskim bibliotekarima i Disovom proleću ta nepravda je ispravljena. Sa druge strane Dis stoji iznad vas kao zaštitnikˮ, rekao je Pištalo.

Važan segment programa povodom obeležavanja Dana ustanove čine dodele priznanja i knjiga čitaocima godine. U Odeljenju za decu i mlade ovaj epitet su poneli: Milan Ćuković, Sara Ćirić, Petar Mijušković, Lazar Vuković i porodica Rajić. A u Pozajmnom odeljenju za odrasle nagrađeni su: Luka Luković, Milica Marković, Miroslav Bogdanović, Gordana Armuš i Bratislav Radovanović.

Tokom programa publika je uživala i u sceni iz komedije „Sumnjivo liceˮ i komadu „Kirijaˮ u izvođenju novoosnovanog Omladinskog pozorišta „Morava teatarˮ, koje vodi glumac Vladimir Jocović.

Moravički Portal / GZS / Foto: GB Čačak 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *