Zavšena obuka medicinskih sestara za uzimanje briseva za testiranje

U prisustvu lica iz Zavoda za javno zdravlje Čačak juče je izvršena obuka medicinskih sestara u Domu zdravlja i u Opštoj bolnici za uzimanje briseva za testiranje na virus korona.

Brisevi se šalju u Zavod za javno zdravlje Kraljevo, a rezultati se čekaju najviše 48 sati.

Pored testova redovnog uzorkovanja krvi za laboratoriju i snimanja pluća rade se brisevi za testiranje lica kod  kojih bi mogao biti potvrđen virus COVID-19 – rekao je dr Aleksandar Čivović, član Štaba za vanredne situacije u Gornjem Milanovcu i dodao: juče smo imali povećan broj pregleda u Prijemnoj ambulanti, 22 lica, od kojih su za dvoje urađeni brisevi.

Dom zdravlja i sve  službe rade od 7-18 časova. Prijemne ambulante rade od 07 do 22, a Hitna pomoć je na raspolaganju 24 časa.

Još jednom, apelujem na sugrađane da,ukoliko osete bilo kakve simptome koji ukazuju na virus korona, dođu u Prijemnu ambulantu, a ne da čekaju da se klinička slika razvije. – istakao je Čivović.  Službe pedijatrije dežuraju 24 časa, na raspolagnju je pet pedijatara. Danas ćemo uvesti smenski način rad kako bismo ispoštovali Zakon o radu u toku vanrednog stanja. Zadržačemo 24 časovno prisustvo pedijatara, a telefoni Pedijatrije dostupni su 24 sata – rekao je Čivović.

Apoteka Doma zdravlja radi do 18 časova bez obzira na policijski čas i njen rad će pratiti rad Prijemne ambulante.

Stanje pacijenata u Opštoj bolnici u Gornjem Milanovcu dobro

Sva tri pacijenta kod kojih je potvrđen virus COVID-19 i koji se nalaze u Opštoj bolnici su dobrog opšteg stanja.

Foto: Predrag Šutić, član Štaba za vanredne situacije u Gornjem Milanovcu

Pacijenti su bez tegoba, bez temperature – rekao je dr Šutić, član Štaba za Vanredne situacije u Gornjem Milanovcu. Kod njih će se nakon nekoliko dana ponoviti još dva kontrolna brisa i ukoliko budu negativni, pacijenti se otpuštaju na kućno lečenje i preventivno ostaju u izolaciji još četrnaest dana – istakao je Šutić i dodao: Što se tiče stanja pacijenta u Kragujevcu, on je i dalje na respiratoru, stabilnih je vitalnih parametara i njegovo stanje se prati.

Svim sugrađanima savetujemo da poštuju mere i odluke Vlade i lekarskog osoblja i da ostanu kod kuće kako bi zaštitili svoje i zdravlje drugih od infekcije virusa korona.

Moravički Portal / Foto: Moravički Portal

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *