Zašto je u Čačku oskrnavljeno delo umetnika?

U Umetničkoj galeriji „Nadežda Petrović“ u Čačku danasće biti održana panel diskusija povodom izložbe „Preživeti rad“ koja ima temu „Savremena skulptura u javnom prostoru – između nagrade i skrnavljenja“.

Učesnici okruglog stola su: prof. dr Irina Subotić, istoričar umetnosti, prof. dr Branislav Dimitrijević, istoričar umetnosti, kao i umetnici Branislav Nikolić i Žolt Kovač.

Panel diskusija se organizuje povodom skrnavljenja umetničkih radova u javnom prostoru. Naime, umetničko delo „Beskonačni stub“ autora Branislava Nikolića izloženo u javnom prostoru na centralnom gradskom trgu u Čačku, u okviru izložbe „Preživeti rad“ oštećeno je krajem decembra 2019. godine. Ovaj rad, koji je izazvao veliku reakciju javnosti, uklonjen je usled oštećenja pre završetka izložbe. Slične situacije dešavaju se, ne prvi put, ne samo kod nas, već i u regionu (Hrvatska, Slovenija…).

Da li smo kao zajednica spremni da prihvatimo umetnički rad ako nam se ne dopada i zašto dajemo sebi za pravo da ga uništimo? Na ova i slična pitanja, kao i pitanja publike, učesnici panela pokušaće da daju odgovor.

Panel će se održati u Umetničkoj galeriji „Nadežda Petrović“ Čačak, danas sa početkom u 13.00 sati.  

Gordana Injac / Moravički Portal

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *