Zagađenje vazduha: Izbegavati boravak napolju ujutru i uveče

Trenutna zagađenost vazduha u Gornjem Milanovcu nema za posledicu povećanje broja pacijenata, kažu iz Službe za plućne bolesti u Opštoj bolnici.

Prema rečima dr Milka Milovanovića, specijaliste pneumoftiziologije i načelnika Službe za plućne bolesti, najizloženija populacija štetnom uticaju vazduha su starije osobe, deca i hronični bolesnici.

,,Savet za ovu populaciju je izbegavati izloženosti štetnim dejstvima zagađenog vazduha u jutarnjim i večernjim časovima kako se ne bi javile tegobe. Kada je reč o situaciji u našem gradu i u našem dispanzeru, stanje je zadovoljavajuće, odnosno nema porasta broja pacijenata’’, istakao je dr Milovanović.

Preventivne mere su, osim izbegavanja boravka napolju ujutru i uveče, koristiti šalove ili maske, jer to svakako pomaže da se preduprede tegobe kod hroničnih bolesnika, odnosno bolesnika sa respiratornim problemima i astmom.  Osim nabrojanih mera, a kada je reč o zdravim osobama, savet doktora je i ne izlagati se prevelikim fizičkim naporima u uslovima zagađenja vazduha.

Kristina Ponjavić / Moravicki.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *