Za rekonstrukciju gradskog bedema Čačak izdvojio 40 miliona dinara

U Čačku su u toku radovi na kompletnoj rekonstrukciji gradskog bedema koji ovaj grad štiti od popolava. Posao popločavanja vredan preko 20 miliona dinara se privodi kraju, u narednom periodu sledi postavljanje klupa i rasvete. Sva je prilika da će omiljeno šetalište Čačana ovog leta biti najposećenija destinacija pešaka u gradu na Moravi.  

Čačani su sa odobravanjem prihvatili vesti o početku radova na rekonstrukciji bedema. Svi sa kojima smo razgovarali, kažu da jedva čekaju proleće i tople dane, upravo zbog šetnje bedemom koji vodi na obale Morave.

„Oduševljeni smo, ovo smo dugo čekali. Po onome što se u prvu ruku može videti, radovi su izvedeni po svetskim standardima i biće nam zadovoljstvo da proleće i leto provedemo u šetnji bedemom. Verujte, ovo je retko mesto u gradu gde malo dete možete pustiti da slobodno šeta, bez bojazni da će mu se nešto desiti“, ispričali su nam Čačani koje smo danas zatekli u šetnji bedemom.

Rekonstrukcija gradskog bedema u Čačku / Foto: INFO 24

Gradski bedem u Čačku, koji se prostire od Borčeve hale do restorana Belvi, ovako kako danas izgleda, građen je davne 1965. godine. Njegova uloga tada a i danas bila je da sačuva grad od poplava. Ozbiljna rekonstrukcija kojoj je pristupila lokalna samouprava grada na Moravi, imaće višestruku funkciju.

„Vremenski uslovi su dozvolili da se radovi na rekonstrukciji bedema nastave. Ova prva faza radova, od kafane Belvi do Borčeve hale u dužini od 1.500 metara, podrazumeva obnovu postojeće staze širine 2,4 metra. Prethodna asfaltna staza je bila prilično oštećena i na velikom broju mesta ulegla. Rekonstrukcija se radi u postojećoj širini, ali ona sada vizuelno izgleda dosta šira. Vrednost ovih radova je 22,6 miliona dinara i podrazumeva popločavanje, postavljanje ivičnjaka i pripreme za predstojeće radove na postavljanju instalacija, što ćemo raditi u drugoj fazi“, rekao je Milan Bojović, pomoćnik gradonačelnika Čačka za mesnu samoupravu i infrastrukturu.

Rekonstrukcija gradskog bedema u Čačku / Foto: INFO 24

U budžetu grada Čačka za ovu godinu opredeljena su sredstva za nastavak radova na uređenju samog bedema, ali i na uređenju pešačke staze do naselja Košutnjak.

„U budžetu grada Čačka za ovu godinu opredeljena su dodatna sredstva u iznosu od oko 20 miliona dinara za postavljanje led rasvete i to 61 svetiljke, kao i mobilijara. Takođe, u okviru druge faze radiće se i uređenje, odnosno popločavanje, pešačke staze od gradskog bedema do naselja Košutnjak, i to od stepeništa na fudbalski stadion“, izjavio je Bojović dodajući da će nakon ovih radova sam bedem biti lepši i bezbedniji.

Rok za završetak radova na popločavanju bedema je 90 dana i oni bi trebalo da budu završeni do kraja februara. U međuvremenu biće raspisana javna nabavka za postavljanje mobilijara i rasvete, pa se očekuje da će gradski bedem u Čačku do proleća zasijati u punom sjaju.

INFO 24

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *