Voćari zadovoljni prinosima i cenom jagode

Prve jagode na čačanskoj Zelenoj pijaci skoro svake godine stižu iz plastenika poljoprivrednog gazdinstva Predraga i Velja Nedića iz Trbušana. Jagoda ove godine ima dobru cenu i to do 400 dinara po kilogramu zbog čega su proizvođači više nego zadovoljni. 

„Nije nam propalo mnogo voća, jer smo na vreme obezbedili plasman. Jagodu su na veliko uzimali piljari, jer pijaca mesec dana nije radila. Voće i povrće smo takođe prodavali po narudžbini. Ali ne bih voleo da se ikome korona ponovi“, rekao je Veljo Nedić, proizvođač iz Trbušana.  

jagoda
Foto: Moravički Portal

Proizvođači jagode u zaštićenom prostoru koji su na vreme obezbedili plasman, zbog zatvaranja pijaca nisu trpeli prevelike gubitke. Jagoda gajena na otvorenom upravo stiže za branje i takođe ima dobru cenu. Tokom vanrednog stanja poslovi u poljoprivredi u ovom gazdinstvu, nisu bili zaustavljeni.

„Radili smo sve kako je država odredila, poštovali smo mere i radili na svom imanju. Dobra cena jagode i povrća koje upravo stiže iz plastenika, nama će pomoći da prevaziđemo finansijske gubitke. Takođe, ove godine smo imali sreće da nije bilo uvoza, pa je cena domaćeg voća i povrća zadovoljavajuća“, kaže Nedić.

Iz Nedićevih plastenika u Trbušanima već od aprila se na čačanskoj pijaci mogu naći mladi krompir i kupus iz plastenika uzgajan rukama članova tri generacije ovog domaćinstva. Prinosi ovog povrća su Nedić tvrdi, više nego zadovoljavajući. Međutim mnogi proizvođači iz Trbušana i Prijevora su pretrpeli velike štete tokom vanrednog stanja, jer za vreme policijskog časa, nisu mogli da obezbede radnu snagu za rad u plastenicima. 

Za Moravički Portal iz Čačka, Gordana Injac

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *