Više od 15.000 građana tužilo banke za neosnovanu naplatu „obrade kredita“

Pravni tim Udruženja „Pravo“, koje se između ostalog bavi i zaštitom prava građana kod banaka koje su im neosnovano naplaćivale troškove obrade kredita, posetila je i Gornji Milanovac. Cilj njihove posete je da oštećenim klijentima banaka daju savete kako pred sudovima da zaštite svoja prava i povrate sredstva koja su im banke neosnovano naplaćivale tokom podizanja stambenog ili nekog drugog kredita. Procene ovog udruženja su da u Srbiji danas ima između 2.5 i tri miliona ugovora koje su građani sa bankama potpisali na ime podizanja neke vrste kredita, od tog broja oko 15.000 građana je tužilo banke za neosnovanu naplatu spornih troškova na štetu klijenata.

U milanovačkom restoranu Zelengora, zatekli smo nekolicinu sugrađana koji su došli u zakazano vreme kako bi se informisali o svojim pravima. Veoma je mali broj onih koji znaju šta su potpisivali uzimajući kredit, kao i šta su im banke naplaćivale dajući im pozajmicu. Oni sa kojima smo razgovarali nemaju dilemu da svoja prava dokažu i pred sudom.

„Otkako sam penzioner uzimala sam kredit uvek kada je to nekome od članova bilo neophodno, ukupno šest kredita. Nemam dilemu u vezi sa tužbom, naročito sada kada znam da je izvesno da se to pred sudom dobija. Nije u redu da nam se naplati nešto što nije po zakonu, to nisu male pare. Takođe, kao bivši bankar smatram da se prava klijenata moraju poštovati, pa ako imam pravo na taj novac, zašto da ga ne dobijem natrag“ rekla je u izjavi za TV „Gornji Milanovac“ Milkica Obrenović, penzionisani bankar.

Beogradskom Udruženju „Pravo“ se za devet meseci rada javilo više od 50.000 građana, a njih 15.000 tužili su banke nakon dobijenih saznanja o svojim pravima. Povraćaj sredstava po osnovu nezakonitog naplaćivanja troškova izdavanja kredita pred sudovima mogu ostvariti svi građani, kojima je ta naknada naplaćena za stambene, potrošačke, poljoprivredne ili druge vrste kredita i pozajmica. Vrhovni kasacioni sud je po ovom pitanju zauzeo jasan stav, da banke nisu bile u pravu. Prema tvrdnjama pravnika iz ovog udruženja, njihove usluge su besplatne. Građanima savetuju da u sporovima protiv banaka biraju advokate sa liste onih koji će im svoje troškove naplatiti isključivo ako dobiju spor.

„Usluge našeg udruženja za sve građane su besplatne, i ne samo u vezi sa bankama već i u vezi sa radnim pravom i u ostalim situacijama. Naša preporuka građanima je da u sporovima sa bankama biraju one advokate koji u ovoj fazi tužbe rade besplatno, tačnije one koji se ugovorom sa klijentom obavežu da će svoje troškove naplatiti po okončanju sudskog postupka, i to isključivo ako ga dobiju. U tom slučaju teret tih i svih drugih troškova pada na teret onoga ko spor izgubi, a u ovom slučaju su to banke. Stav Vrhovog kasacionog suda je jasan i na strani je oštećenih građana“, kaže Nikola Miljković, predsednik Udruženja „Pravo“ čiji pravnici su do sada obišli gotovo sve veće gradove u Srbiji.

U javnosti su se pojavile i informacije da tužbama protiv banaka građani sebe dovode u još veći problem, jer ako spor izgube, na njihov teret padaju svi troškovi sudskog postupka. Pojedini advokati, naime tvrde da građani ne mogu dobiti sporove protiv banaka.

„Tačno je da postoji takva kampanja i nju vode takođe advokati, ali oni koji rade za banke. Oni u javnosti agituju da se sporovi gube, i time zastrašuju ljude, ali više od 5.000 dobijenih sporova protiv banaka ih u toj priči demantuje. Banke ne biraju sredstva da izbegnu tužbe, ali nažalost i dalje građanima protivzakonito naplaćuju takozvane obrade kredita, puštanje u tečaj i sl. jer ljudi ne znaju svoja prava i veoma mali procenat oštećenih građana se odlučuje na tužbe“ kaže Nikola Miljković.

Iz Udruženja Pravo za sada pravnim licima, odnosno privrednicima, ne savetuju podnošenje tužbi jer Privredni sudovi za sada ne poštuju odluku Vrhovnog kasacionog suda. Takođe, tužbe ne preporučuju ni protiv banaka i investicionih fondova u stečaju. Građanima koji su zagubili ugovore sa bankama o podizanju kredita preporučuju da zakucaju na vrata svojih banaka sa pisanom molbom da im se izda kopija ugovora. Ako se banke na tu molbu ogluše, građani se sa istim zahtevom mogu obratiti Narodnoj banci Srbije, Sektoru za zaštitu korisnika. Pravnici Udruženja „Pravo“ građanima Gornjeg Milanovca davaće pravne savete svakog petka u restoranu Zelengora u vremenu od 12 do 14 časova. Istog dana njihov tim će biti i u Čačku u Hotelu „Beograd“ u vremenu od 15 do 17 časova.

Gordana Injac / Moravicki.rs / Foto: business.time.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *