Vidova: Rodno mesto patrijarha Irineja dobija crkvu

Na obroncima Kablara, u Vidovi, niče crkva posvećena patrijarhu Srpske pravoslavne crkve (SPC) Irineju, koji je rođen u tom selu.

U čast svog zavičajca pokrenuli su se meštani i zajedničkim snagama skupili sredstva pa je danas podignuta i kupola.

Sestrić patrijarha Irineja Slobodan Kovačević kaže da je izgradnja na bogomolji počela 2015. godine.

„Rođak Dragan, koji je poklonio ovaj plac, i ja počeli smo da krčimo od prvog dana ovde. Preko tri – četiri metra je zemlja niža nego što je bila, dugo smo čekali dozvolu za radove, jer je poljoprivredno zemljište, trebalo je dobiti papire da postane građevinsko. Patrijarh je rado prihvatio tu priču, ljudi su odmah pritekli u pomoć da daju priloge, i u transportu i u novcu. Građu su nam poklonile „Srbijašume“ sa Golije“, rekao je Kovačević.

Rodna kuća patrijarha Irineja nalazi se na 300 metra od mesta gde je sagrađena drvena crkva, a portal navodi da je patrijarh i lično dolazio kad je na toj građevini postavljen temelj.

„Mi ovde nemamo školu, ni prodavnicu, ali imamo Dom kulture i patrijarha i rekli smo da ćemo imati i crkvu. Patrijarh nije odredio kojem će svecu da bude posvećena ova bogomolja“, kaže Slobodan.

Radova na toj seoskoj crkvi prihvatio se majstor i profesor Fakulteta tehničkih nauka u Kragujevcu, Miloš Radovanović, koji je do sada projektovao 12 naših crkava.

„Crkva ima oko 90 kvadrata, pripada redu manjih, skromna i po materijalu i po svemu, ali smo se trudili da na arhitektonski i na drugi način dobije jednu finu duhovnu dimenziju kakvu zaslužuje. Danas smo prisustvovali postavljanju kupole i građevinski radovi su u završnoj fazi“, izjavio je Radovanović.

Kraj izgradnje očekuje se za Vidovdan, 28. juna, kada će tu moći da se okupljaju vernici iz tog kraja.

Moravicki.rs / rtv.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *