Velike litije povodom obeležavanja Svete Trojice

Proslava uoči praznika Silaska Svetog duha na apostole-Duhova, slave crkve „Svete Trojice“, ​ i milanovačke gradske slave biće upriličena u subotu uveče, svečanim litijama koje će proći ​ gradskim ulicama:Takovskom, Kursulinom i Karađorđevom, Trgom vojvode Milana i ulicom Vojvode Mišića ​ do porte hrama. Protonamesnik Dragan Đorem, starešina crkve “Svete Trojice” u Gornjem Milanovcu pozvao je sugrađane da se pridruže proslavi gradske slave i velikog hrišćanskog praznika.

​ ​– Pozivamo sve blagočestive žitelje Gornjeg Milanovca i okoline da dođu u subotu i nedelju i da zajedno sa nama proslave slavu našeg hrama i našeg grada, veliki praznik crkve Hristove kada slavimo silazak Duha svetoga na apostole, poznat u našem narodu kao Trojice. Molitvena proslava praznika počinje već u subotu; u 18 sati biće praznično večernje posle koga će proći liitija povodom gradske i hramovne slave gradskim ulicama, gde ćemo se pomoliti za zdravlje i napredak našeg grada i naših žitelja. U nedelju, u 8 časova, kao kruna praznika biće liturgijska proslava i rezanje slavskog kolača, posle koje će, prema divnom hrišćanskom običaju, biti postavljena trpeza ljubavi u crkvenoj porti sa svima koji budu došli da zajedno proslavimo praznik.

Protonamesnik Dragan J. Đorem, starešina crkve Svete Trojice u Gornjem Milanovcu
Protonamesnik Dragan J. Đorem, starešina crkve Svete Trojice u Gornjem Milanovcu, Foto: Moravički Portal

–Predsednik opštine, gospodin Dejan Kovačević, kao i svake godine biće domaćin proslave, budući da je praznik Svete Trojice gradska slava. Pozivamo sve da podele sa nama radost proslave praznika.

Takođe, u porti Crkvi Svete Trojice, biće postavka 2. Trojičke likovne kolonija Udruženja stvaralaca likovne i primenjene umetnosti i tradicionalnih zanata „Rudnički vidici“u trajanju od 5-7. juna.

Moravički Portal / Aleksandra Stevanić

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *