Utvrđen rebalans budžeta grada Čačka: Manje novca u gradskoj kasi za oko 8 odsto

Odluka o izmenama i dopunama Odluke o budžetu Grada Čačka za 2020. godinu projektovana je u iznosu od 4.496.000.000 dinara i manja je u odnosu na osnovnu odluku za oko osam odsto.

“S obzirom da su u toku 2020.godine uplaćivana namenska sredstva iz drugih izvora finansiranja donošena su rešenja kojim je konačan plan prihoda i rashoda iznosio 4.891.533.205dinara. Izradom Odluke o izmenama i dopunama Odluke o budžetu za 2020.godinu taj plan je smanjen za 395.088.205”, navedeno je u obrazloženju odluke o rebalansu budžeta koju su većnici utvrdili i uputili Skupštini grada na usvajanje.

Navedeno je da je zbog širenja epidemije zarazne bolesti Covid-19, Vlada Republike Srbije 15. marta proglasila vanredno stanje, uz primenu neophodnih mera za očuvanje zdravlja i života ljudi.

“Vlada Republike Srbije donela je Program ekonomskih mera podrške privredi, koji je formiran na osnovu međunarodnog iskustva (usvojenih mera u razvijenim ekonomijama i zemljama u okruženju), preporuka Međunarodnog monetarnog fonda i Evropske komisije, kao i predloženih mera domaćih poslovnih asocijacija. To je dovelo do smanjenja prihodne strane jedinica lokalne samouprave (JLS) jer su predložene mere Vlade Republike Srbije dale mogućnost odlaganja plaćanja nekih poreza koji su prihodi JLS prvenstveno poreza na zarade”, stoji u obrazloženju.

Uprkos problemima nastalim zbog pandemije virusa korona, budžet grada je stabilan, uverava gradonačelnik Milun Todorović.

Milun Todorović

“Mi smo za razliku od nekih lokalnih samouprava učinili sve da ne radimo rebalans u vreme pandemije, u vreme vanrednog stanja u aprilu i maju mesecu ove godine. Ali zbog, rekao bih odlične odluke Vlade Republike Srbije o fiskalnoj pomoći malim i srednjim i mikro preduzećima, koji su se opredelili kao što znate da poreze na zarade prenesu od janauara 2021. godine na naredna 24 meseca, to je dosta umanjilo prihode i gradu Čačku”, izjavio je Todorović.

Prema njegovim rečima, u loklanu kasu se u prva dva meseca ove godine slilo 57 miliona dinara više od planiranog, ali su u aprilu prihodi bili manji za 150.000.000 dinara.

Gradonačelnik Čačka je naveo da će biti nastavljena realizacija brojnih projekata i  istako da će do kraja ove godine biti završena izgradnja kolektora za površinske vode u ulici 67 u naselju Atenica.

“ Vrednost ove investicije je 54 miliona dinara i njenom realizacijom biće sprečena plavljenja u tom delu naselja. Nastavljamo i sa uređenjem vodotokova drugog reda. U novembru bi trebalo da budu izvedeni radovi u parku u mesnoj zajednici Sveti Sava kod crkve Svete Marine”, dodao je Todorović.

Moravički Portal / Mirjana Aleksić / Foto: Moravički Portal

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.