Usvojen prvi rebalans budžeta za 2020. godinu: Novac za vantelesnu oplodnju u inostranstvu

Na 34. sednici Skupštine opštine Gornji Milanovac jednoglasno su usvojene sve tačke Dnevnog reda.

Neke od usvojenih tačaka na sednici bile su i razmatranje Odluke o pravima i uslugama u socijalnoj zaštiti opštine Gornji Milanovac, kao i Odluke o ostvarivanju prava na naknadu troškova i jednokratnu pomoć za vantelesnu oplodnju iz budžeta opštine.

Prema rečima predsednika opštine Dejana Kovačevića cilj je da opštinski novac namenjen za jednokratnu socijalnu pomoć ode u prave ruke, kao i da mnogo više država izdvaja za razne vidove socijalne pomoći:

„Opština izdvaja 9 000 000 dinara za ovu godinu i jednokratna davanja će završiti u kasi naših najsiromašnijih sugrađana. Mnogo više je dato na značaju Centru za socijalni rad i stručnim službama da procene ako neko po samoj odluci možda nema pravo na dodelu sredstava, da proverom na terenu omoguće da i on ostvari pravo, dakle jedan deo odluke se odnosi na stručne službe Centra za socijalni rad koje će ubuduće izlaziti na teren i vršiti procenu.“

Što se tiče Odluke o ostvarivanju prava na naknadu troškova i jednokratnu pomoć za vantelesnu oplodnju predsednik Kovačević je naglasio da se izmene vezane za ovu odluku tiču pomeranja starosne granice sa 42 na 45 godina za majku, a mogućnost da koriste novac iz opštinskog budžeta imaće i parovi koji urade vantelesnu oplodnju u inostranstvu, a po prosečnim cenama koje su zastupljene u Republici Srbiji.

„Prosečna cena u našim državnim ustanovama za vantelesnu oplodnju iznosi oko 250 000 dinara i mi smo omogućili da svako ko ode na vantelesnu oplodnju u inostranstvu može da dobije do 250 000 dinara jednom godišnje. Dokumentacija će se potpuno isto prikupljati, samo što će neko taj zahvat vršiti van institucija Republike Srbije. Imamo nekoliko zahteva gde su ljudi išli u Češku Republiku i vršili vantelesnu oplodnju i na sreću svih nas dobili su decu i mi želimo da im pomognemo, s obzirom na to da taj zahvat u inostranstvu košta preko 5 000 evra“, istakao je predsednik Kovačević.

Na održanoj sednici jednoglasno je usvojen i prvi rebalans budžeta u 2020. godini.

Prema rečima predsednika Kovačevića budžet lokalne samouprave usvojen je 10. decembra 2019. godine, a u međuvremenu je odobreno nekoliko projekata od strane Vlade Republike Srbije i na račun opštine je krajem prošle godine uplaćeno oko 75 miliona dinara, koji su na sednici raspoređeni na projekte za koje su namenjeni.

GM PRESS / Opština Gornji Milanovac

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *