Uskoro spomenik knezu Stracimiru u centru Čačka

Na centralnom trgu u Čačku u planu je postavljanje spomenika knezu Stracimiru Nemanjiću, utemeljivaču naselja na čijim je temeljima podignut današnji grad na Moravi. Ideja o podizanju spomenika knezu Stracimiru je potekla pre više od dve decenije i pokrenuli su je lokalni istoričari, ali se tek pre dve godine krenulo sa njenom realizacijom. Na konkurs za najbolje idejno rešenje spomen obeležja je pristiglo 12 radova eminentnih umetnika.

Milun Todorović
Milun Todorović, Foto: Moravički Portal

„Žiri je svoj posao završio i ostalo je da predlože rešenje koje će biti pobedničko. Inače, bez obzira na pobednika, nagradićemo prva tri umetnička rešenja. Mi smo u budžetu opredelili 30 miliona dinara za podizanje ovog monumentalnog spomenika. Knez Stracimir je istorijska ličnost koja pored ulice u centru grada zaslužuje i jedno takvo obeležje. U narednih mesec dana očekujem da stručni žiti donese tu odluku, kako bi mi ušli u posao izrade postamenta i svih pratećih stvari. Uveren dam da ćemo do Dana grada, na Gradskom trgu imati takav spomenik“, izjavio je  Milun Todorović, gradonačelnik Čačka.

Gradski trg, Čačak
Gradski trg, Čačak, Foto: Moravički Portal

Na centralnom gradskom trgu u Čačku već šest decenija ne postoji nikakvo istorijsko spomen obeležje. Nakon Drugog svetskog rata 1955. godine na toj lokaciji postavljena je monumentalna umetnička kompozicija „Ranjenik“, vajara Gradimira Aleksića, ali je ona voljom tadašnjih vlasti 1961. uklonjena sa Trga. Ovo impozantno umetničko delo danas se nalazi u krugu fabrike „Cer“.

Gradski trg, Čačak
Gradski trg, Čačak, Foto: Moravički Portal

Idejna rešenja za spomenik knezu Stracimiru Nemanjiću već su bila na javnom uvidu, a zainteresovana javnost makete tih idejnih rešenja ih još uvek može videti u Narodnom muzeju u Čačku.

Za Moravički Portal iz Čačka, Gordana Injac

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *