Uređeno korito reke Dičine

Selo Gornji Banjani jedno je od područja koje je bilo najteže pogodjeno  poplavama kako 2014. godine tako i pre mesec dana. Šteta naneta putnoj infrastrukturi je uglavnom sanirana ali najveća briga meštana do pre nekoliko dana bile su nove padavinei i ponovna mogućnost izlivanja reke Dičine.

Prema rečima  Miroslava Markovića, predsednika MZ Gornji Banjani, reka Dičina je do sada bila gotovo bez korita, a posle poplava 2014. godine, meštani su iz sopstevnih sredstava finansirali delimično uređenje rečnog toka, što svakako nije bilo dovoljno, što zbog dužine rečnog korita, što zbog nesavesnih lica koja razne vrste otpada bacaju u reku, čime dolazi do stvaranja čepova koji olakšavaju izlivanje.

Miroslav Marković, predsednik MZ Gornji Banjani

– Zahvaljujući pomoći opštine Gornji Milanovac i predsedniku Kovačeviću, predhodnih dana korito Dičine je pročišćeno i produbljeno – kaže Marković i dodaje da je ovako značajan posao urađen  posle skoro 5 decenija a korito je uređeno u dužini od oko 3 kilometra.

Prema iskustvu meštana, izlivanje Dičine u ovom delu najveću štetu nanosilo je poljoprivrednim kulturama jer se tok riširio kroz njive, pa je voda sa sobom povlačila i useve.

Meštani Banjana konačno mogu da odahnu a neke porodice poput Savčića, započele su sadnju kupusa nedaleko od obala reke, od čega u narenim godinama očekuju značajne prinose.

Foto: Moravički Portal

Porodica Savčić, posadila je ove godine kupus na površini od  70 ari, a osim toga bave se i uzgojom žita i malina dok su od kupina za sada odustali zbog niske otkupne cene.

Moravički Portal / Mirjana Milićević / Foto: Moravički Portal

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.