Ugovoren izvoz sadnog materijala Instituta za voćarstvo u Čačku

Iako je prodaja sadnog materijala čačanskog Instituta za voćarstvo bila manjeg obima, nego ranijih godina u ovoj ustanovi su ugovorili plasman na strana tržišta. Sadnice šljive iz čačanskog Instituta narednih godina bi mogle zauzeti primat u voćarskoj proizvodnji Rusije i okolnih zemalja.

Planovi rukovodstva čačanskog Instituta za voćarstvo u Čačku su da se u narednom periodu, pored domaćeg tržišta više baziraju na inostrano. Ranijih godina izvozili su na istok, a ovih dana pregovara se o jednoj drugoj, dugoročnoj saradnji.

dr Milan Lukić, direktor Instituta za voćarstvo Čačak / Foto: INFO 24

„Mi smo ušli u ozbiljne pregovore sa brojnim kupcima iz inostranstva. To automatski znači daleko veći obim proizvodnje sadnog materijala, uz uslov da ugovorimo posao i obezbedimo plasman. Domaće tržište nam je takođe važno, ali kod nas je poslednjih godina nestabilna cena voća u otkupu, pa se domaći voćari time rukovode, kada podižu nove zasade. Zato ćemo aktivnije pregovarati sa ino-kupcima. Prethodnih nekoliko godina smo izvozili na istočno tržište. Plan je da se intenzivno posvetimo tržištu Rusije, Ukrajine, Kazahstana, Kirgistana, Moldavije to su države sa kojima pregovaramo. Očekujemo pozitivan ishod. Svakako će Institutu biti problem da ukoliko obezbedimo siguran plasman, istovremeno proizvedemo i tako veliki broj sadnog materijala, jer su njihove potrebe nezamislivo velike za naše uslove, recimo Rusije. Te količine mi ne možemo proizvesti tokom jedne godine, ali ukoliko sklopimo dugovornu saradnju, to je i te kako izvodljivo“, izjavio je Milan Lukić, direktor Instituta za voćarstvo u Čačku.

Svi koji sadni materijal nabave u ovoj naučnoj ustanovi imaju garanciju da je on propisanog kvaliteta i ispravnosti.

Nenad Popović, rukovodilac rasadničke proizvodnje / Foto: INFO 24

„Kada je rasadnička proizvodnja u pitanju poseban akcenat se stavlja na proizvodnju sadnica šljive. Naš Institut je tvorac mnogih sorti, pa je najveći obim proizvodnje i posvećen ovoj vrsti. Reč je o našim sortama, čačanska rodna, čačanska lepotica, timočanka, boranka, rana, krina, pozna plava… Naše sadnice su pod punom kontrolom kako naših stručnjaka tako i nadležnih službi, voćari mogu biti sigurni da sade bezbedan i zdrav sadni materijal“, kaže Nenad Popović, rukovodilac rasadničke proizvodnje u Institutu za voćarstvo Čačak.

Sertifikovan sadni materijal čačanskog Instituta / Foto: INFO 24

Proces proizvodnje sadnog materijala traje najmanje dve godine. Ove sezone na domaće i inostrano tržište iz Čačka otišlo je oko 100.000 sadnica, što je bar za trećinu manje nego inaće. Razlog je slaba potražnja domaćih voćara, koji se zbog nestabilnih cena voća, ne odlučuju na nove zasade, kakav je bio slučaj sa malinom. Inače, Institut u Čačku je jedina ustanova u Srbiji koja se bavi proizvodnjom sadnog materijala maline, po organskom postupku.

Za INFO 24 iz Čačka, Gordana Injac

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *