Udruženje preduzetnika obeležilo svoju slavu

Vasilije Veliki, Grigorije Bogoslov i Jovan Zlatousti su Sveta Tri Jerarha, veliki i slavni pred Bogom i pred ljudima. Ne postoji nijedan pravoslavni kraj na zemlji do kojeg nisu doprli glasovi i propoved trojice bogomudrih velikih učitelja Crkve Hristove koje proslavljamo 12. februara.

Sveta Tri Jerarha su neustrašivi vitezovi Pravoslavlja jer su rečima kao mačem branili Svetu Crkvu od jeretika, raskola, nemorala i svakogdrugog zla. Oni su kao trojica ratnika Hristovih koji kao nebeskom munjom, rečima svojim obasjavaju mračni idolopoklonički i neznabožački svet.

Foto: Moravički Portal

Sveta Tri Jerarha važe za zaštitnike svih zanatlija  pa je današnji praznik Udruženje preduzetnika opštine Gornji Milanovac obeležilo kao svoju krsnu slavu. Domaćin slave ove godine bio je Goran Karović.

Kao tri marljive pčele koje neumorno lete od cveta do cveta, ova tri Sveta Oca ispovedala su Jevanđelje Hristovo svom dušom i telom,svim ljudima i narodima sa kojima su se susretali.

Današnji dan treba proslaviti u veselju, miru i slozi – običaj je da se zasviraju frule i da se vernici vesele na ovaj veliki praznik. Takođe, treba pogledati kakav je vetar napolju – po tome ćemo znati kakva nas godina očekuje, jer su ova tri sveca zaštitnici ljudi i životinja od mraza, hladnih i zlih vetrova.

Moravički Portal

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *