U toku pripremna nastava za prijemni

Iako je online nastava na RTS 3 završena 29. maja, za osmake se školska godina zvanično završava 5. a za ostale đake 17. juna. Nakon probnih testova male mature, 1. i 2. juna iz srpskog jezika, kombinovanog testa i matematike, u OŠ “Momčilo Nastasijević” u Gornjem Milanovcu počela je pripremna nastava za polaganje završnog ispita. Mali maturanti polažu završni ispit u matičnoj osnovnoj školi, rešavanjem tri testa – iz srpskog jezika, matematike i kombinovani test. Polaganje testova biće održano 17. 18. i 19. juna.

Prema rečima Dragane Nikitović, direktorke ove obrazovne ustanove, osmaci su dobili rasporede i pripremaju se sa svojim nastavnicima, kako bi što bolje uradili završne ispite i  upisali željene srednje škole.

– U školi se organizuje nastava za završni ispit, a kako je škola nedavno adaptirana, deci smo omogućili da budu u grupama većim od deset učenika, uz poštovanje fizičke distance. – rekla je za GM PRESS Dragana Nikitović, direktor OŠ „Momčilo Nastasijević“

Novine ove godine su u načinu pregledanja testova i identifikacionim karticama, a prema rečima naše sagovornice, učenici su upoznati sa procedurom i načinom polaganja završnih testova. Na osnovu unosa ličnih podataka u informacioni sistem “Dositej”, svaki učenik dobija identifikacionu karticu koja se lepi u đačke knjižice. Učenici imaju dovoljan broj kartica koje se lepe i na probne i na završne testove, kao i rezervne kartice, ukoliko ponovo rade test.

Dragana Nikitović, direktor OŠ Momčilo Nastasijević
Dragana Nikitović, direktor OŠ Momčilo Nastasijević, Foto: Moravički Portal

– Centar u Gornjem Milanovcu gde će se testovi pregledati je gimnazija “Takovski ustanak”, a učenici će preko svojih lozinki i pasvorda moći da vide rezultate.- rekla je direktorka Nikitović  i dodala – ukoliko se pogreši u testu, radi se novi, i lepi se nova identifikaciona kartica. O tome tokom završnog ispita moraju svi voditi računa; dežurni nastavnici, supervizor, učenici i direktor škole.

S obzirom da je upis budućih prvaka počeo 1. juna, roditelji mogu da online zakažu i upis i testiranje koje se radi istog dana u školi, a kako je osnovna škola “Momčilo Nastasijević” nedavno renovirana i ima odlične uslove za izvođenje nastave i učenje, ove godine se očekuje veći broj đaka.

Kao i prethodnih godina, Ministarstvo prosvete i ove godine dodeljuje besplatne udžbenike. Pravo na besplatne udžbenike imaju deca čiji su roditelji redovni primaoci socijalne pomoći, deca koja nastavu pohađaju po Jopu 1, 2 ili 3, i najčešća grupacija, za treće, četvrto i peto dete.

Moravički Portal / Aleksandra Stevanić

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *