U subotu počinje 30. Memorijal Nadežde Petrović „Na jug, na jug! Idemo na jug!“

Jubilarni 30. Memorijal Nadežde Petrović  pod nazivom „Na jug, na jug! Idemo na jug!“ biće svečano otvoren 3. oktobra u 13 časova u Umetničkoj Galeriji „Nadežda Petrović“ u Čačku. Memorijal Nadežde Petrović  je najstarija i jedna od najznačajnijih manifestacija iz oblasti savremene vizuelne umetnosti na prostoru Srbije, koja ove godine obeležava 60 godina postojanja.

Ovogodišnji selektor Memorijala je prof. dr Sarita Vujković, muzejska savetnica i direktorka Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske, a celokupni vizuelni identitet je osmislio grafički dizajner Nemanja Mićević.

“Memorijal je koncipiran sa željom da jedna od najznačjnijih bijenalnih  manifestacija na prostoru bivše Jugoslavije postane mesto ponovnog susreta, spajanja i okupljanja, kao specifična interakcija savremene umetnosti i publike u kontekstu njegove jubilarne šezdesetogodišnjice”, saopštio je organizator.

Koncept se bazira na broju od 30 umetnika/umetnica (28 umetnika/umetnica i 2 umetničke grupe) sa područja Bosne i Hercegovine, Bugarske, Severne Makedonije, Slovenije, Srbije, Hrvatske i Crne Gore. Prateći teorijski, umetnički i geografski kontekst u kome umetnici/umetnice deluju izložba je strukturisana na način da razmatra raznovrsne pozicije unutar sveta umetnosti, uključenosti i isključenosti unutar glavnih tokova, socijalizaciju i urbanizaciju, marginalne grupe i migracijska kretanja, akcentujući individualnosti pojedinih pozicija.

Zbog svog obima i značaja, izložba „Na jug, na jug! Idemo na jug!“ biće postavljena na 11 gradskih lokacija u Čačku u 6 galerijskih prostora: Umetnička galerija „Nadežda Petrović“, Galerija „Risim“, Dom kulture, Međuopštinski istorijski arhiv, Narodni muzej, Konak gospodara Jovana Obrenovića,  i na pet lokacija u javnom prostoru: Rimski trg, Rimske terme, plato ispred Doma kulture, izlog Službenog glasnika i Gradski park.

Vizuelni identitet 30. Memorijala Nadežde Petrović koncepcijski je povezao Fikus Čačak (Ficus elastica), najveće i najstarije južno drvo na Balkanu, koji već pedeset godina nesmetano raste, šireći se i popunjavajući prostor Doma kulture u Čačku. Ovaj fikus nesumnjivo najneobičniji identitetski simbol grada, izrastao u specifičnim uslovima  nadahnjujući se kulturom.

Ovogodišnji Memorijal prati posebno kreiran zajednički regionalni projekat pod nazivom „Teritorija kulture“, koji je osmišljen s ciljem povezivanja vodećih institucija kulture iz Čačka, sa Cetinja i Banjaluke. Projekat „Teritorija kulture: Kako skrenuti sa puta i naći se na pravom mestu?“ realizuje se u okviru Zajedničkog regionalnog programa „Dijalog za budućnost: unapređenje dijaloga i društvene kohezije u, i između, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Republike Srbije“, koji provode UNDP, UNICEF i UNESKO, a finansira ga Fond UN-a za izgradnju mira (UN PBF).

Izložba i prateći program će se realizovati u prilagođenim uslovima  u obimu koje će dozvoljavati novonastale mere u situaciji prouzrokovane pandemijom virusa Korona koji je uveliko uticao na početni koncept i pripremu celokupne izložbe.

Memorijal će trajati do 10. novembra.

Moravički Portal / Mirjana Aleksić / Foto: Moravički Portal

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.