U pripremi izdvojena Ambulanta – bivše prostorije Hitne pomoći

U okviru Doma zdravlja organizovana je izdvojena ambulanta za prijem febrilnih pacijenata,odnosno lica sa povišenom temperaturom ili znacima respiratorne infekcije.

Za ovu namenu opredeljene su bivše prostorije Službe Hitne pomoći, koje imaju zaseban ulaz kako ne bi bilo dodira sa pacijentima koji dolaze u Dom zdravlja – rekao je danas dr Aleksandar Čivović, član Štaba za vanredne situacije i dodao- radno vreme Ambulante biće od 7-22 sata a doktori će raditi u 3 smene. Biće dostupno nekoliko telefonskih brojeva za davanje svih informacija. Ostatak ustanove biće na raspologanju svima koji imaju potrebu da dodju kod lekara. Svi pacijenti kojima treba produžiti hroničnu terapiju ili im je potreban savet mogu da kontaktiraju svog izabranog lekara putem telefona i da bez preke potrebe ne dolaze u Dom zdravlja – istakao je dr Čivović

Svi doktori milanovačkog Doma zdravlja imaju saradnju sa epidemiolozima, na osnovu čije preporuke se licima za koje je neophodna izolacija izdaje potvrda na kojoj je definisano da mora biti u izolaciji.  Potvrda se dostavlja na uvid poslodavcu a policija ili u ovom slučaju vojska, proveravaće da li se ova preporuka poštuje.

Čivović je dodao i da nema razloga za veliku paniku, da je potrebno poštovati preporukennadležnih institucija i biti odgovoran prema sebi i drugima.

Ispred Štaba za vanredne situacije opštine Gornji Milanovac, Milorad Dimitrijević rekao je da su nakon 24 sata koliko je prošlo od donošenja zaključaka i preporuka na nivou Štaba, građani o svemu obavešteni i na osnovu praćenja stanja tokom jučerašnjeg dana situacija je bolja i ozbiljnija.

Građani su mnogo odgovorniji ali postoji niz problema u organizaciji života kada su u pitanju samci i stari ljudi – naglasio je Dimitrijević i dodao- juče smo počeli sa pružanjem pomoći ugroženim licima starijim od 65 godina i to ćemo raditi svakodnevno dok ne prođe vanredno stanje. Na osnovu provere ustanovljeno je da jedno lice koje se nalazi u Takovu ne poštuje preporuku o samoizolaciji. Kontrola će biti pooštrena i rešenja o samoizolaciji je neophodno pratiti.

Dimitrijević je naglasio i da je bilo dosta poziva građana koji su očekivali da lokalna samouprava finansira nabavku i distribuciju namirnica što nije bila svrha prvog zaključka, kao i da su na terenu mobilne ekipe koje mogu da pruže pomoć, kupe namirnice i lekove ali o trošku građana.

Moravički Portal / Mirjana Milićević

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *