U poslednje 3 godine u Gornjem Milanovcu samo 18 razvoda

Povodom Međunarodnog dana porodice, koji se širom sveta obeležava 15. maja, o broju sklopljenih i razvedenih brakova na području naše opštine, kao i o broju rođenih beba, razgovarali smo sa Milošem Lazarevićem, rukovodiocem opštinskog uslužnog centra, koji podrazumeva opštinsku pisarnicu, matičnu i nadležnu arhivsku službu.

Od 1994. godine Svetski dan porodice obeleževa se kroz organizaciju različitih aktivnosti na lokalnom, nacionalnom i međunarodnom nivou koje bi ukazale na socijalne, ekonomske i demografske procese koji se tiču porodice. Na republičkom nivou broj sklopljenih brakova se iz godine u godinu smanjuje, a broj razvoda raste. Pitali smo Lazarevića šta govore statistički podaci kada je u pitanju Opština Gornji Milanovac.

„Pre svega, čestitao bih našim sugrađanima Međunarodni dan porodice. Smatram da je porodica jedna vrsta veze sa prošlošću, ali i most ka našoj budućnosti. Što se tiče vašeg pitanja u vezi sklopljenih brakova na teritoriji Opštine Gornji Milanovac mogu reći da u poslednje tri referentne godine, mislim pre svega na period od 2017. do kraja 2019. godine, godišnji prosek zaključenih brakova kreće se oko 190“ – rekao je Lazarević.

Miloš Lazarević, rukovodilac opštinskog uslužnog centra
Miloš Lazarević, rukovodilac opštinskog uslužnog centra, Foto: Moravički Portal

Podatak o sklopljenim brakovima u poslednje 3 godine odgovara proseku od oko 200 brakova godišnje u poslednjih trideset godina kada je u pitanju milanovačka opština, što znači da nije došlo do velikih promena na tom polju. Pokušali smo da saznamo i kakva je situacija kada su u pitanju razvodi.

„Na republičkom nivou u proseku imamo 3.600 razvoda godišnje, a što se tiče milanovačke opštine ukupan broj razvedenih brakova za period od 2017. do kraja 2019. godine jeste 18.“ – rekao je Lazarević.

Do pre tridesetak godina na području opštine Gornji Milanovac rađalo se i po 900 beba. Taj broj se poslednjih decenija značajno smanjio. Zatražili smo podatke matične službe, o broju rođenih beba u prethodnih nekoliko godina.

„Jako je lepo čuti taj podatak o 900 beba rođenih u toku jedne godine. Ono što mogu reći je da je u protekle tri referentne godine rođena ukupno 971 beba. 2017. godine rođeno je 298 beba, 2018. taj broj je porastao na  335 beba, a 2019. imamo jedan održivi broj od 334 živorođene bebe“ – rekao je Lazarević.

S obzirom da je proleće godišnje doba kada se zakazuje najveći broj venčanja pitali smo Lazarevića kako je epidemiološka situacija u našoj zemlji ove godine uticala na broj sklopljenih brakova.

„Nažalost čitava situacija sa korona virusom ostavila je negativne posledice na sam čin sklapanja braka. Od uvođenja vanrednog stanja do 19. maja tekuće godine sklopljeno je svega 9 brakova, a u istom periodu prethodne godine sklopljena su 32 braka.“ – objasnio je Lazarević.

Prema podacima matične službe prosečna starost muškaraca koji se odlučuju da stupe u brak  je 30,5 godina, a prosečna starost žena je 27 godina. Stopa nupcijaliteta, odnosno stopa sklapanja braka je konstantna a stopa razvoda čini se u proteklih nekoliko godina opada kada je u pitanju teritorija Opštine Gornji Milanovac.

Moravički Portal / Milica Vukelić

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *