U Opštoj bolnici nekoliko nivoa zaštite u Zdravstvenim centrima

Prema rečima člana Štaba za vanredne situacije u Gornjem Milanovcu, Predraga Šutića, zdravstvena  situacija u milanovačkoj bolnici je mirna, a pripreme za stvaranje kapaciteta za novozaražene Korona virusom  idu po planu.

Vrše se poslednje pripreme koje su predvidjene da se završe u toku ove nedelje,sto se tiče završetka lečenja trenutno hospitalizovanih pacijenata i stvaranja kapaciteta za one zaražene korona virusom. Zbog nedostatka tehničke službe odnosno, obezbedjenja objekata, vojska će po odluci Kriznog štaba i uz saglasnost Ministarstva odbrane pruziti svoje kapacitete, tj. onemogućiće nesavesnim sugrađanima da obilaze bolnicu. Bolnica mora ostati netaknuta, da se ne unese infekcija u stacionarni deo zdravstvenog sistema – naglasio je Šutić.

Obzirom da su posete bolnici zabranjene, naši sugrađani mogu da pozvone, na ulazu u svako Odeljenje i da kažu dežurnoj sestri ime pacijenta kome žele da se prosledi paket. Za sve  informacije u vezi sa pregledima, operacijama i oporavkom pacijenata mogu se informisati telefonom.

Ono što bih podvukao i pojasnio javnosti je da čitav zdravstveni sistem funkcioniše u krugovima , optercenje sistema ne dešava se odjednom, navodi Predrag Šutić, član Štaba za vanredne situacije u Gornjem Milanovcu. Beograd je kao jedno od zarista u Republici, udarna su dva Kliničko-bolnička centra u prvom krugu linije odbrane od Korona virusa. Kada se popuni 50% kapaciteta centra, aktivira se drugi krug ustanova, kada se popuni  se drugi nivo ustanova, aktivira se treci.

Naša bolnica je u jednom od tih krugova. Po popunjenosti jednog kruga za sada su četiri zvanična Klinička centra, kojima se šalju svi zaraženi Korona virusom sa težim oblicima, a ostali pacijenti se zbrinjavaju na nivou Infektivnih odeljenja u Čačku ili Kragujevcu.

Popunjavanjem Kliničko-bolničkih centara preko 50 posto ulazi se u stacionarno zbrinjavanje ljudi što nikako ne zelimo – ističe Šutić i dodaje – Domovi zdravlja su prva linija odbrane da se zastitimo i izbegnemo stacionarno, odnosno bolničko zbrinjavanje pacijenata u našoj opštini-ističe Šutić.

Zato je neophodno smanjiti sve društvene kontakte i u slučaju nekih od simptoma Korona virusa pozvati telefonom Zdravstveni centar i informisati se.

Moravički Portal

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *