U Lučanima ponovo poplave, Bjelica potopila više od 100 objekata

Zbog obilnih padavina i izlivanja reka u opštini Lučani proglašena je vanredna situacija na čitavoj teritoriji. Obilna kiša koja od ponoći nije prestajala, izazvala je izlivanje Živičke, Tijanjske i reke Gorušice. U Viči je 31 kuća poplavljena, mnogo više nego prošle godine. Zajedno sa svojim pritokama, izlila se i reka Bjelica.

Poplavljen sportski centar u Guči
Poplavljen sportski centar u Guči, Foto: Moravički Portal
Tek renovirana skola pod vodom
Tek renovirana skola pod vodom, Foto: Moravički Portal

Nakon neprekidnih padavina na teritoriji opštine Lučani nivo reke Bjelice je narastao iznad korita i izlio se skoro čitavim svojim tokom. Pod vodom su tek renovirana Srednja škola “Dragačevo”, zgrada Elektrodistribucije i Sportski centar u Guči. Bjelica i njene pritoke poplavile su više od 100 stambenih i privrednih objekata, pod vodom su hladnjače i prodavnice. Motel i Dom trubača u Guči je opkolila voda. Duž toka reke Bjelice, ugroženo je na desetine domaćinstava.

Milivoje Dolović
Milivoje Dolović, Foto: Moravički Portal

Prema rečima predsednika opštine Milivoja Dolovića, evakuisano je 40 lica, a lokalna samouprava čini sve da se sačuvaju životi i imovina građana.

Poplava Lučani
Poplava Lučani, Foto: Moravički Portal

U Viči je trenutno pod vodom 45 kuća, a voda još nadolazi. Kritično je i u mestima Puhovo i Zurica, u kojima nivo Bjelice ne opada. Meteorolozi za popodne i veče najavljuju još obilnije padavine, pa se očekuje dodatno podizanje novoa reka. Regionalni put Guča-Lučani-Ivanjica je u prekidu, a pod vodom su i delovi gotovo svih lokalnih saobraćajnica na području opštine.

Poplava
Poplava, Foto: Moravički Portal

Za sada u Lučanima intenzivno rade sve pumpe, odbrambeni sistem funkcioniše i uspeva da velike količine vode iz Bjelice kanališe prema Moravi.

Guča
Guča, Foto: Moravički Portal

Za Moravički Portal iz Lučana, Gordana Injac

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *