U Gornjem Milanovcu nema zaraženih virusom Covid 19

Od ukidanja vandrednog stanja imali smo 1 slučaj potvrđeno pozitivan na Covid 19, koji je vrlo brzo otpušten uz oba negativna brisa – rekao je dr Aleksandar Čivović, vd direktora Doma zdravlja u Gornjem Milanovcu i naglasio da je u Gornjem Milanovcu stabilna situacija, jer su Milanovčani prilično savesni.

Svi ulazi između Doma zdravlja i Bolnice su otvoreni, zdravstveni radnici su u obavezi da koriste lična zaštitna sredstva i postoje procedure za slučajeve gde postoji sumnja da su zaraženi.  

-Imajući u vidu da je u poslednje vreme u proseku obavljano 4-5 pregleda dnevno , prestala je potreba za radom Covid ambulate, ali smo spremni da u svakom trenutku ponovo je stavimo u funkciju-zaključio je dr Čivović.

Od prvog juna i  u milanovačkom Domu zdravlja obavlja se testiranje na zahtev, odnosno komercijalno testiranje, koje može biti obavljeno psr metodom odnosno serološkim testom, zavisno od toga šta zahteva pojedinac koji želi da obavi ovaj vid usluge.

-Serološko testiranje predstavlja test na antitela koja su stvorena kao odgovor na prisustvo infekcije – kaže dr Aleksandar Čivović, vd direktora Doma zdravlja i dodaje- ukoliko bi se potvrdilo da neko ima stvorena antitela bio bi urađen i psr test, što je zlatni standard u postavljanju dijagnoze na Covid 19. Obe vrste testiranja obavljaju se uz predhodno zakazivanje, na brojeve telefona  011/362 – 00-00 ili 032/515-0-137. Testiranja se obavljaju svakog dana  od 8- 11 sati ,a moguće je zakazati danas za danas ili danas za sutra.

Prema Čivovićevim rečima, postoji jedinstveni žiro račun Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje na koji se uplaćuju ove usluge, serološko testiranje košta 1200 i rezultati su dostupni u roku od 15 minuta, dok  psr test košta 6000 dinara a na rezultat se čeka 24 sata.

-Potvrde se dobijaju u roku od 24 sata i dvojezične su, jer ovu vrstu testiranja do sada su najčešće obavljali oni koji odlaze na putovanje u inostranstvo, pa se zbog toga izdaju na srpskom i engleskom jeziku-naglašava dr Čivović.

Testiranje se vrši na odeljenju Opšte medicine 2, u holu između Apoteke i Opšte 2.

Oslobođeni od plaćanja psr metode isključiovo zbog putovanja i skraćenja perioda izolacije su maloletna lica, studenti građani Republike, studenti pripadnici nacionalnih manjina koji studiraju u Srbiji.

Moravički Portal / Mirjana Milićević / Foto: Moravički Portal

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *