U Gornjem Milanovcu epidemiološka situacija po kontrolom

Aleksandar Čivović, direktor Doma zdravlja apelovao je još jednom na sugrađane da smanje socijalne kontakte. On je rekao da je epidemiološka situacija na teritoriji  naše Opštine za sada dobra, ali da su tome u mnogome doprinele uvedene mere, kojih se i dalje striktno treba pridržavati. Prema izveštaju, Služba za odrasle juče je primila 213 telefonskih poziva, a 83 pacijenta fizički su posetila Dom zdravlja.

“Većina ljudi koji su fizički posetili Dom zdravlja mogli su i telefonskim putem da dobiju pomoć u vidu produžetka terapije, saveta ili slično. Za većinu nije bilo neophodno da dolaze, stoga još jednom apelujem na građane da nam se prvo obrate telefonskim putem” – rekao je Čivović

Terenske ambulante primile su juče 37 telefonskih poziva, a 9 pacijenata fizički je posetilo ambulante. 7 pacijenata primljeno je u ambulanti u Pranjanima, i 2 u ambulanti na Rudniku. Služba  kućnog lečenja obavila je 57 poseta i pružila 5 telefonskih saveta. Direktor Doma zdravlja izvestio je i o radu prijemne ambulante.

“U prijemnoj ambulanti smo imali 3 pregleda u toku jučerašnjeg dana. Počeli smo i sa primenom novog algoritma koji definiše odnos između Doma zdravlja i Opšte bolnice, te se uzorkovanje krvi za laboratoriju od juče obavlja u prijemnoj ambulanti Doma zdravlja. Dva lica dobila su preporuku za meru kućne izolacije, a četiri lica koja su već u kućnoj izolaciji i imaju određene tegobe javljaju se telefonskim putem i u svakodnevnoj su komunikaciji sa lekarima, razmenjuju savete i pridržavaju se uputstava. “ – izjavio je Čivović. On je rekao da se povećao broj poziva prijemnoj ambulanti, te da su u toku jučerašnjeg dana primili 62 poziva.

Od 10 pacijenata koji su juče zbrinuti u okviru stomatološke službe, jedno lice se nalazi u samoizolaciji. Čovek je doputovao iz Nemačke, nema nikakve tegobe, ali ima rešenje o samoizolaciji i zbrinut je u ambulanti koja je određena za to.

Preporuka I dalje važi da se sve službe Doma zdravlja kontaktiraju prvo telefonom u period od 7-18 sati, a Služba Hitne pomoći dostupna je građanima 24 sata.

Stanje u Opštoj bolnici za sada je mirno i vrše se pripreme za slučaj eventualnog prijema obolelih od korona virusa. Savet i molba direktora Opšte bolnice Predraga Šutića je da se u što većoj meri redukuju posete ovoj ustanovi. On je rekao da će svi koji imaju upute za hitne analize i specijalističke preglede biti primljeni.

Moravički Portal

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *