U Domu zdravlja i Opštoj bolnici ukupno 6 respiratora

Pacijenti  koji su smešteni u Opštu bolnicu u Gornjem Milanovcu, iako u početku nisu bili,  sada su dobrog opšteg stanja, bez povišene temperature – rekao je dr Predrag Šutić, vd direktora Opšte bolnice i član Štaba za vanredne situacije i dodao –  juče su im urađeni kontrolni brisevi, u toku današnjeg dana bi trebalo da stignu rezultati. Tokom jučerašnjeg dana  uzeti su uzorci od još dve osobe koje su primljene u bolnicu.

Foto: dr Predrag Šutić, član štaba

Opšta bolnica u Gornjem Milanovcu trenutno ima 4 respiratora, i svi su funkcionalni.

Respiratori su namenjeni za vitalno ugožene pacijente kojima pluća ne mogu da vrše funkciju kako treba. Takvim pacijentima je potrebna mehanička pomoć, pa mašina umesto njih obavlja disanje. Oni se koriste u u jedinicama intenzivne nege, s obzirom da mi inicijalno nismo predviđeni za takve slučajeve, to su Klinički centri i infektivne klinike, – rekao je dr Predrag Šutić i dodao – u slučaju popunjenosti tih kapaciteta i mi ćemo aktivirati tu vrstu intenzivnog praćenja. Taj posao obavljaju anesteziolozi uz pratnju infektologa dok će kod nas u slučaju potrebe anesteziolozi raditi timski sa pneumofizdiolozima  u konsultacijama sa infektolozima i epidemiolozima iz Čačka.

Milanovački Dom zdravlja sada ima takođe dva transportna respiratora, od koji su  jedan juče dobili.

– Poseta Prijemnoj ambulanti juče je bila smanjenog obima, svega  7 lica je pregledano i  nije bilo hospitalizacija iz ove Ambulante. Za dva pacijenta urađena je  labaratorija i RTG pluća, uzeta su 3 brisa – rekao je dr Aleksandar Čivović, vd direktora Doma zdravlja i član Štaba.

Foto: dr Aleksandar Čivović, član štaba

Smanjena je  i poseta Domu zdravlja tokom jučerašnjeg dana, zabeleženo je  230 poziva  i 100 lica koja su posetila Ustanovu. Služba za zaštitu dece obavila je 65 pregleda i  iz ove populacije nije bilo pacijenata za izolaciju.

Još jednom je upućen  apel, da svi građani  koji osete  bilo kakve tegobe dođu u Prijemnu ambulatu, da ne koriste taksi usluge već da dođu sopstvenim prevozom ili peške, uz sve mere zaštite.

Obe apoteke koje rade u okviru Doma zdravlja otvorene su  od 7-18 sati, bez obzira na Policijski čas – istakao je dr Čivović.

Moravički Portal / Mirjana Milićević

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *