U Čačku uvedena vanredna situacija, zabranjena slavlja, zatvoreni bazeni, ograničen rad lokala

U Čačku je uvedena vanredna situacija zbog sve većeg broja obolelih od virusa korona. To je odlučeno nakon današnjeg sastanka Radnog tima za praćenje širenja epidemije Kovida-19.

Vanredna situacija podrazumeva zabranu slavlja i manifestacija, zatvaraju se bazeni i kupališta, a rad ugostiteljskih objekata je ograničen do 20 časova.

U parkovima ne može da bude više od pet lica i mora se držati propisano rastojanje od dva metra.

“Zabrana okupljanja, zabrana rada ugostiteljskih objekata posle 20 sati, dakle, dozvoljen je rad ugostiteljskih objekata od 7 ujutru do 20 sati, uz poštovanje svih mera pre svega distance od dva metra i svih higijenskih mera koje su neophodne, maske, rukavice, dezo barijere. Takođe, zabrana rada bazena i kupališta. Ostaje da rade vrtići, predškolske ustanove uz poštovanje svih mera. Sva slavlja, manifestacije, proslave se zabranjuju. Teretane na otvorenom, parkovi do pet lica, takođe u razmaku od dva metra”, izjavio je gradonačelnik Čačka Milun Todorović.

Sve mere koje će se primenjivati tokom trajanja vanredne situacije definisane su Uredbom Vlade Republike Srbije, od 1. jula 2020. godine.

U poslednjih 24 sata potvrđeno je još devet slučajeva infekcije Kovidom-19  u Moravičkom okrugu od kojih je šest lica iz Čačka, dvoje iz Gornjeg Milanovca i jedno iz Lučana. Broj hospitalizovanih svakodnevno raste i trenutno je na kovid odeljenjima smešteno 58 pacijenata, mlađeg i srednjeg životnog doba.

“Situacija je u čačanskoj bolnici vrlo ozbiljna. Povećan je broj pacijenata koji proalze kroz prijemno trijažnu ambulantu. Samim tim je povećan i broj pacijenata koje primamo na bolničko lečenje. To su pacijenti kod kojih postoji izražena klinička slika i koji rendgenskim snimkom pluća, laboratorijom i simptomima zaslužuju bolničko lečenje. Trenutno je 58 pacijenata na bolničkom lečenju. Preovlađuje stanovništvo mlađeg i srednjeg životnog doba. Klinička slika je takođe raznovrsna. Ima onih blagih do zaista ozbiljnih pneumonija, upala pluća koja mogu i da progrediraju”, izjavio je v.d. direktor Opšte bolnice dr Miroslav Sretenović.

Prema njegovim rečima, za sada se pokušava da nova bolnica ne uđe u kovid sistem. Zbog toga će interno doeljenje biti premešteno u zgradu nove bolnice kako bi se oslobodio prostor za pacijente obolele od virusa korona.

Sportska hala u Atenici, koja je određena i opremljena za privremenu Kovid bolnicu za bolesnike sa lakšim simptomima, ne može da bude osposbljena za pacijente sa težom kliničkom slikom  kojima je potrebno bolničko lečenje.

Nakon više od 20 dana bez zaraženih, od 11. juna situacija na pdoručju Moravičkog okruga se pogoršala i svakog dana beleženi su novi slučajevi infekcije Kovidom-19.

Trenutno je u Moravičkom okrugu od 10. juna zaraženo 96  osoba, najveći broj njih je iz Čačka 85, sedam iz Gornjeg Milanovca, dva u Ivanjici i dva u Lučanima. Čekaju se rezultati analize za oko 140 poslatih uzoraka.

Od početka juna sa područja Moravičkog okruga na Kovid-19 testirano je oko 900 osoba.

Najavljeno je da će u kovid režim rada od ponedeljka biti vraćena i prijemno trijažna ambulanta u Ljubiću.

Moravički Portal

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.