U Čačku uskoro sve usluge socijalne zaštite pod jednim krovom

Grad Čačak ubuduće neće agencijama plaćati usluge geronroslužbe, personalnih asistenata i ličnih pratilaca deteta već će te poslove moći da obavlja Ustanova za dnevni boravak dece, mladih i odraslih sa smetnjama u razvoju „Zračak“ u Čačku.

Na poslednjoj sednici Skupštine grada usvojena je izmena Statuta, po kojoj je Zračak stekao uslov da preraste u centar za pružanje brojnih socijalnih usluga. Za roditelje korisnika, Zračak je punih šest godina slamka spasa u pomoći oko njihove dece. Ustanova Zračak u Čačku postoji nešto više od šest godina i za to vreme kroz nju je prošlo više od 200 korisnika. U ovom trenutku ih je oko 80. Roditelji osoba ometenih u razvoju kažu da je za njih i njihovu decu Zračak druga kuća.

„U Zračak svakog dasnas dovodim unuka od ćerke. Ona je bolesna i o njemu nema ko da brine. Unuk ovde ostane do podneva a posle dolazim po njega, jer je prilično hiperaktivan. Ustanova nam mnogo znači, ne znam šta bismo da je nema“ kaže Selimir Jekić iz Trnave.

Selimir Jekić staratelj korisnika Ustanove Zračak

Ustanova Zračak u ovom trenutku je opremljena savremenom opremom, radionicama i učilima, a sa korisnicima u dnevnom boravku defektolozi i terapeuti rade i pojedinačno. Senzorna soba i hidro kade samo su deo savremene asistivne kojom Zračak raspolaže. U ovoj ustanovi tehnički su potpuno opremljeni i za nove usluge koje grad planira da uvede.

„Želja grada je, uz saglasnost ministarstva, ustanova Zračak proširi svoju delatnost. Za početak ćemo uvesti tri nove usluge i to su gerontodomaćice, lični pratilac i personalni asistent. Mi smo u potpunosti opremljeni da možemo da odgovorimo na ovaj zahtev lokalne samouprave“, rekla je Ana Jakovljević, direktor Ustanove „Zračak“. 

Ana Jakovljević direktorka Ustanove Zračak

Grad Čačak je ove godine u svom budžetu opredelio nešto manje od 50 miliona dinara za rad Ustanove Zračak. Čačak je među retkim gradovima u Srbiji u kom  smeštaj i ishrana korsnika padaju na teret gradskog budžeta. Uvođenjem novih, sve usluge socijalne zaštite biće objedinjene.

„Radi se na pripremama, Zračak ima kapaciteta da u potpunosti zadovolji namere grada. Naravno, u čitavu priču biće uključen i Centar za socijalni rad, koji je krovna ustanova socijalne zaštite u Čačku. Sve je još uvek u razradi, najvažnije je da je stvoren zakonski okvir da se ova ideja realizuje“, izjavio je Vladan Mili, pomoćnik gradonačelnika Čačka.

Vladan Milić pomoćnik gradonačelnika Čačka

Ustanova je prošle godine dobila savremenu fiskulturnu salu koju štićenici koriste zajedno sa učenicima Škole za osnovno i srednje obrazovanje „1. novembar“. Sala ima 1.300 kvadrata i oko 250 mesta za sedenje. Izgradnja sale je koštala 80. miliona dinara, od kojih je polovinu finansirao grad, a ostatak Ministarstvo privrede.

Moravički Portal / Gordana Injac

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *