U Čačku potvrđena još tri slučaja Kovida-19, ukupno 67

Tokom jučerašnjeg dana Zavod za javno zdravlje (ZZJZ) dobio je rezultate 23 uzorka od kojih su tri u Čačku novootkrivenih slučajeva infekcije koronavirusom, a u Gornjem Milanovcu četiri.

“Međutim, stigla su još dva pozitivna iz Gornjeg Milanovca od prethodne ponovljene analize i dva koja su verifikovana brzim testom. U toj opštini juče je zabeleženo ukupno osam novih Kovid-19 pozitivnih što je ukupno 33, u Čačku ih je 67, Lučanima tri i Ivanjici jedan. Na područki Moravičkog okruga od očetka epidemije koronavirus potvrđen je kod 104 osobe”, izjavio je Šef radnog tima za praćenje širenja virusakorona u Čačku Dr Mihailo Luković.

U prijemno trijažnoj ambulanti Opšte bolnice juče je bilo sedam pregleda i dva prijema, a jedan od primljenih pacijenta bio je u teškom stanju i odmah je priključen na respirator. Čeka se nalaz brisa kako bi se i zvanično potvrdilo da je zaražen Kovidom-19, nakon čega će biti prebačen u tercijalu ustanovu na dalje lečenje.

“Povodom ovog slučaja treba podstaknuti i reći sugrađanima da čim primete neke simptome u smislu temperature, kašlja, gušenja treba da se jave u Kovid ambulante jer je očigledno, barem na osnovu ovog slučaja, da pacijenti trpe i da se stanje pogoršava i onda dolaze na bolničko lečenje u vrlo teškom stanju koje je kasnije teško zalečiti i izlečiti”, upozorio je v.d. direktora Opšte bolnice u Čačku Dr Miroslav Sretenović.

U bolnici su juče bila dva otpusta tako da se na infektivnom nalaze 23 pacijenta, 22 sa lakšom kliničkom slikom i jedan na respiratoru.

Tokom jučerašnjeg dana u kovid ambulantama Doma zdravlja bilo je ukupno pet pacijenata sa povišenom temperaturom.

“Ovo pratimo zbog toga da znamo šta nas u budućnosti čeka. Taj broj se dramatično smanjuje i to je ono što nas na neki način čini optimistima. Mi ćemo imati povećani broj pozitivnih, pošto ciljano evidentiramo kontakte ali to nije nešto zbog čega bi trebalo da se sekiramo. To je nešto zbog čega bi trebalo da budemo zadovoljni iz prostog razloga što se takva lica sklanjaju iz populacije i smanjuje se rizik od daljeg širenja infekcije”, objasnio je Dr Luković.

U privremenoj bolnici u sportskoj hali u Atenici ima 17 pacijenata, 12 ženskog i pet muškog pola. Tokom dana posetio ih je i psiholog Doma zdravlja, a pet prvih koji su ušli u halu i koji nemaju temperaturu ponovio su testirani i rezultati se očekuju.

Radni tim je saopštio da su zdravstvenne ustanove snabdevene zaštitnom opremom u dovoljnim količinama i da je RFZO počeo kontrolu potrošnje materijala na dnevnom nivou i da se potrošeno odmah nadomesti. Školska uprava izveštava da je u toku podela telefona i kartica učenicima koji nemaju internet, kako bi mogli da polažu probni test.

Civilna zaštita juče je dezinfikovala zgradu ZZJZ, zelene pijace, a imala je aktivnosti u Mrčajevcima.

Policijska uprava se izjašnjava da nije bilo prekršaja od strane građana. 

Moravički Portal

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *