U Čačku još jedna osoba zaražena Kovidom 19, ukupno 16

U Čačku je za još jednu osobu potvrđeno da je zaražena virusom korona tako da je ukupan broj obolelih 16, saopšteno je na sastanku Radnog tima za praćenje širenja korona virusa. Tokom jučerašnjeg dana od osam poslatih briseva stigao je rezultat za četiri, od kojih je jedan bio pozitivan.  Broj obolelih na području Moravičkog okruga je ukupno dvadeset, a pored Čačka ranije su potvrđena dva slučaja u Lučanima i po jedan u Gornjem Milanovcu i Ivanjici.

“U toku jučerašnjeg dana dobili smo potvrdu za još jednog sugrađanina, a odrđeni  broj briseva, konkretno četiri brisa još uvek nisu gotova jer morate razumeti da u poslednje vreme iz dana u dan raste broj uzoraka,  ne samo iz naše sredine već iz cele Srbije, upućen ka laboratoriji na Torlaku koja koja za sada neuspeva  fizički da odradi celokupan taj material koji se multuplicirao. Tako da očekujemo u toku današnjeg dana rezultate za nešto što smo uradili prethodnih dana”, izjavio je director Zavoda za javno zdravlje u Čačku Dr Aksentije Tošić.

Traje i obuka medicinskih tehničara za uzimanje briseva na COVID-19. Juče je obučeno po 20 sestara iz čačanskog i gornjomilanovačkog Doma zdravlja, a od ponedeljka  se planira obuka tehničara iz Lučana i Ivanjice, kao i obuka tehničara iz bolnice, tako da će njihov broj iznositi oko 100. Istovremeno se radi i obuka medicinskih tehničara čiji je cilj da se osveži znanje o korišćenju zaštitne opreme.

Osposobljava se  sportska hala u naselju Atenica za prihvat onih lica kod kojih je izolovan korona virus, a koji imaju blage simptome ili nikakve. Imajući u vidu da je za takvu namenu već pripremljen Studentski centar, u Čačku će biti na raspolaganju oko 500 kreveta.

Za Moravički Portal iz Čačka, Mirjana Aleksić / Foto: Moravički Portal

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *