U čačanskoj bolnici četiri pacijenta za koje se sumnja da boluju od Covida-19

U Opštoj bolnici Čačak nalaze se četiri bolesnika sa znacima upale pluća za koje se opravdano sumnja da boluju od korona virusa. Njihovi brisevi poslati su na Virusološki institut, a rezultati još uvek nisu stigli, saopšteno je nakon devetog sastanka Radnog tima za praćenje širenja koronavirusa na teritoriji grada Čačka.

V.d. direktora Zavoda za javno zdravlje u Čačku dr Aksentije Tošić obavestio je o dva nova slučaja koja su povezana sa klasterom slučajeva vezanih za rođendan gde je bio nulti slučaj, navodi se u saopštenju.

Tokom jučerašnjeg dana Opšta bolnica je završila najveći deo priprema prema obavezama proisteklim iz Odluke o vanrednom stanju i merama suzbijanja zarazne bolesti izazvane Kovidom – 19.  Taj ogroman posao sastojao se u preseljenju čitavih odeljenja u smanjene kapacitete pri čemu se dobilo na novom kapacitetu za zbrinjavanje potencijalno obolelih od korona virusa.

U toku je otvaranje prijemno – trijažnog odeljenja u Opštoj bolnici, čime se mogućnost ukrštanja puteva sa obolelima od drugih bolesti prekida.

Tokom jučerašnjeg popodneva i večeri urađena je dezinfekcija bolničkog kruga i prostora oko Doma zdravlja od strane JKP Komunalac, u organizaciji i kontroli izvođenja Zavoda za javno zdravlje.

Prijemno – trijažna ambulanta Doma zdravlja u Ljubiću registruje više obolelih nego prethodnog dana, a epidemiolozi očekuju da će ta ambulanta biti u narednim danima i više opterećena.

Zavod za javno zdravlje je pored navedenih aktivnosti koje ima u praćenju lica iz kontakata uradio pripremu flajera za javne površine, a Epidemiološka služba Zavoda je u saradnji sa Dečjim školskim dispanzerom još jednom precizirala mere i postupke ponašanja u novonastaloj situaciji.

Inspekcijske službe rade na sprovođenju naloženih mera. Zdravstveni inspektor, u okviru svojih nadležnosti, izvestio je Radni tim o mogućnostima za prijem novooboleleih sa teritorija opština Ivanjica, Lučani i Gornji Milanovac.

Policijska uprava nas je obavestila da nije bilo većih problema u okviru njihovih nadležnosti.

Načelnik Gradskog štaba za vanredne situacije referisao je o aktivnostima koje Gradski štab sproveo i sprovodi, kao i  da će tokom dana biti urađena dezinfekcija dugih javnih ustanova koje je obavezana da se uradi.

Radni tim  i gradonačelnik apeluju na sugrađane da se pridržavaju svih propisanih mera u cilju sprečavanja širenja bolesti Kovid  – 19.

Brojevi telefona na koje se mogu dobiti sve instrukcije i informacije o korona virusu:

Zavod za javno zdravlje

032/325 – 019; 032/310 – 365; 064/863 – 88 – 00 i 064/863 – 88 – 02

Dom zdravlja

032/325 – 717 i 032/356 – 993

Rukovodilac Radnog tima

Dr Mihailo Luković

Moravički Portal

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *