“Tvrdoglavo slonče” u Gornjem Milanovcu

Mali Milanovčani su danas u Kulturnom centru imali priliku da pogledaju lutkarsku predstavu „Tvrdoglavo slonče“ u izvedbi Putujućeg pozorišta „Vesela tipčurina“ iz Beograda. Iz kofera za čuvanje i pričanje priča, uz mnogo boja i zvukova iz džungle, važnu pouku o odrastanju i pronalaženju sebe, integraciji u zajednicu, kao i prihvatanju sebe i drugih, izneli su glumci Nikola Rakočević i Nemanja Jokić.

Nikola Rakočević, glumac i jedan od tvoraca „Tvrdoglavog slončeta“

-Kroz slonče pričamo priču o identitetu, kako se identitet gradi u odnosu na druge, u odnosu na sredinu koja nas tera da budemo ovo ili ono i koji su zapravo benefiti kada prihvatite sebe takve kakvi jeste, to je ideja i glavna poruka predstave– rekao je Nikola Rakočević, glumac i jedan od tvoraca „Tvrdoglavog slončeta“.

Pored osnovne ideje o očuvanju ličnog identiteta i samospoznaji, deci je približeno i pozorišno stvaranje. Iako su glavni likovi zapravo lutke, glumci i sam način na koji oživljavaju priču vidljivi su tokom cele predstave.

– Sporedna priča je da iza svakog video snimka postoji neko ko je to napravio,iza svakog filma je ekipa koja ga je stvorila, iza svake pozorišne predstave postoji grupa ljudi koja se time bavila i uspela to da napravi svojom maštom,pre svega, a i svojim veštim prstima. Ideja je da se pokaže određeni proces kako nešto nastaje,to jeste sporedni segment priče, ali ništa manje bitan. Na taj način pokušavamo da inspirišemo decu da budu kreativni i da daju sebi za pravo da nešto naprave, urade i da veruju da je to dobro – objašnjava Rakočević.

Najmlađi su uživali gledajući avanture nesigurnog slončeta, zainteresovano komunicirali sa glumcima i što je najvažnije, razumeli poruku koju ova priča, nastala po motivima afričke bajke istog naziva, ima za cilj da prenese.

Promovišući pozorišnu umetnost i kulturu , kroz obradu problema koji susreću male ljude na putu sazrevanja, tvorci ove predstave na kreativan način su pokazali deci da se ne treba stideti sebe i da svako od nas poseduje sposobnosti koje nas čine jedinstvenima. Prihvatanjem svojih mogućnosti i granica, baš takvi kakvi smo, činimo sa drugačijima savršenu celinu. Odrastanje je nekada težak proces, ali na tom putu nismo sami i većinu muče slična pitanja. Uvažavanjem razlika, naći ćemo mesto u društvu, jer smo svakako potrebni jedni drugima i uvek postoje niti koje nas spajaju, bez obzira na to koliko je suprotnosti među nama.

Moravički Portal / Katarina Srećković / Foto: Moravički Portal

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *