Todorović: Za “crni scenario” spremno 850 ležajeva za lakše obolele od Kovida-19

U sportskoj hali u naselju Atenica privodi se kraju opremanje privremenog sanitetskog centra sa 200 ležajeva gde će biti smešteni pacijenti kod kojih bude potvrđeno prisustvo korona virusa, a imaju blage simptome. Centar je opremljen novim dušecima, jastucima, posteljinom, ćebadima i kasetama za lične stvari.

“Već od ponedeljka “plava  hala” je u potpunosti spremna. Dobili smo sve saglasnosti. Vojska će obezbeđivati i taj prostor, kao što obezbeđuje Opštu bolnicu. Očekujemo medicinske ekipe da se priključe. Biće pod nadzorom 24 sata”, izjavio je gradonačelnik Čačka Milun Todorović.

Obezbeđeni su higijenski uslovi na najvišem nivou, besplatan Wi-Fi, prostorija za šah, pikado, stoni tenis, bilijar. Postavljeni su televizori i improvizovana biblioteka i časopisi. Pripremljeni su i paravani, a žene i muškarci će biti u zasebnim delovima.

Oboleli od Kovida 19 sa blagim simptomima biće smeštani i u Studentski dom gde je na raspolaganju 325 ležaja, ako kapaciteti “plave hale” u Atenici ne budu dovoljni.

“To je crni scenario, za sada ga nema u Čačku, ali smo spremni za njega. Imamo ideju da već u narednih, po potrebi, deset do petnaest dana  veoma brzo možemo još dva objekta da stavimo u funkciju i to bi bilo ukupno oko 850 postelja za one koji su pozitivni, a lakše oboleli od Kovida-19”, dodao je Todorović.

Prema rečima Todorovića nadležni su svesni da je broj od oko 1.000 lica u samoizolaciji na teritoriji Moravičkog okruga ogroman i u poslednjoj kontroli policije nije bilo kršenja te mere.

Navodi da je ključno poštovati mere Vlade Srbije u borbi protiv Kovida-19, imati kontrolu i disciplinu.

“Odgovornost prema sebi, prema svojim bližnjima i celoj zajednici u ovom trenurku je preko potrebna. Molim zaista po hiljaditi put i preklinjem da budemo odgovorni, da budemo ozbiljni u naredne dve nedelje kada i naši epidemiolozi iz Čačka i iz Republike očekuju vrh ove epidemije. Da se izborimo do kraja sa ovom pandemijom, velikom pošasti koja je zadesila ceo svet”, apeluje Todorović.

Na sednici Štaba za vanredne situacije odlučeno je da se u prvom krugu od ponedeljka krene sa podelom 1.500 paketa za socijalno najugroženije građane, a u drugom krugu plan je da humanitarne pakete dobije oko 6.800 lica čija je penzija do 15.000 dinara. Na kraju, plan je da u trećem krugu pomoć bude obezbeđena za penzionere čija su  primanja do 20.000 dinara. Pomoć najugroženijima omogućili su privrednici ne samo iz Čačka već i cele Srbije.

Za Moravički Portal iz Čačka, Mirjana Aleksić / Foto: Moravički Portal

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *