Todorović: Za “crni scenario” obezbedićemo oko hiljadu ležajeva za lakše obolele (FOTO)

Od ponedeljka u dva objekta biće spremno oko 520 ležajeva za pacijente kod kojih bude potvrđeno prisustvo koronavirusa, a imaju blage simptome, izjavio je danas gradonačelnik Čačka Milun Todorović.

“Definitivno od ponedeljka oba objekta i Studentski centar sa 325 ležajeva, od kojih su 195 za muškarce i 130 za žene u dva bloka, i plava hala u Atenici u potpunosti su spremni za prijem pacijenata koji su sa blagom dijagnozom, a pozitivni su na Kovid-19”, izjavio je Todorović koji se danas sa svojim saradnicima uverio u opremljenost oba centra.

Privremena bolnica u sportskoj hali u naselju Atenica sadrži sve potrebno za zdravstveno zbrinjavanje pacijenata i njihovu ishranu, a obezbeđeni su i sadržaji za zabavu, bespaltni Wi-Fi, prostorija za šah, pikado, stoni tenis, bilijar. Postavljeni su televizori i improvizovana biblioteka i časopisi, kao i paravani a žene i muškarci će biti u zasebnim delovima. Prema rečima Todorovića, još dve lokacije su određene za zbrinjavanje lakše obolelih i na taj način će biti obezbeđeno oko 1.000 postelja.

”Radićemo u narednih deset dana još dva centra sa nekih 250 do 300 postelja. Nadamo se, ubeđeni smo da neće biti potrebe za svim tim kapacitetima ali s obzirom da imamo oko hiljadu ljudi u samoizolaciji i da smo krenuli sa masovnim testiranjem, zaista moramo se spremiti i spremni smo i za crni scenario, koji nadam se neće da nas zadesi”, istakao je Todorović.

Objekte gde budu smešteni lakše oboleli pacijenti obezbeđivaće vojska, a o pacijentima će brinuti timovi lekara i medicinskih tehničara.

Plava hala u Atenici

Studentski dom u Čačku

Za Moravički Portal iz Čačka, Mirjana Aleksić / Foto: Moravički Portal

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *