Todorović ugovorio pola miliona švajcarskih franaka za razvoj startapova u Čačku

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević i gradonačelnik Čačka, Milun Todorović potpisali su danas u Beogradu ugovor o razvoju Naučno tehnološkog parka „Čačak“ (NTP) kroz projekat “Tehnopark Srbija 2 – podsticanje izvoza kroz razvoj tehnoloških parkova”.

Cilj ugovara je podsticanje izvoza tehnoloških parkova kroz koji će Švajcarska organizacija SEKO finansirati razvoj i promociju poslovnog modela NTP Čačak, podizanje kapaciteta NTP Čačak za podršku kompanijama u izvozu, razvoj i implementacija šeme PRE-SEED finansiranja.

„Posebno je značajno što će kroz projekat biti obezbeđen početni kapitala za podršku startapovima u ranoj fazi razvoja. Kroz ovu šemu, predviđena je podrška u iznosu od 10.000-15.000 švajcarskih franak za 15 startapova na teritoriji Čačka. Nosilac projekta za prenos znanja i iskustva je Naučno tehnološki park Beograd koji je do sada zaživeo u punom kapacitetu.

SEKO će u naš grad uložiti 490.000 švajcarskih franaka kroz konsultacije, mentorstvo, obuke i PRE-SEED finansiranje, kroz NTP Beograd“, istakao je Milun Todorović.

Sporazumi su deo Memoranduma, potpisanog krajem 2019. godine između Vlade Švajcarske Konfederacije i Vlade Srbije o implementaciji ovog projekta, kojim će švajcarska Vlada u naredne četiri godine donirati 3,75 miliona švajcarskih franaka za podršku daljem razvoju inovacija i širenje mreže naučno-tehnoloških parkova u Srbiji.

Moravicki.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *