Todorović: Mere za ugostitelje i preduzetnike mogu se korigovati, za vakcinu sam se prijavio, ali kao i svaki građanin čekam poziv

Grad Čačak je u intezivnim pregovorima kako bi se pronašlo najadekvatnije rešenje i model koji bi smanjio negativan uticaj epidemijskih mera po ugostitelje i preduzetnike koji su pogođeni novim merama. O sastanku sa predstavnicima ugostitelja i preduzetnika obavešteni su predstavnici Vlade RS, rekao je gradonačelnik Čačka Milun Todorović.

“Sačekaćemo ponedeljak da vidimo koje su nove mere, a sa druge strane punih godinu dana poštujemo mere Kriznog štaba ne samo na republičkom već i od 12. marta i na lokalnom nivou. Činimo sve da pronaćemo najbolji model jer je teško uspostaviti balans , ekonomija je neophodna, ali su najpreči ljudski životi „, rekao je Todorović i osvrnuo se na poslednje podatke o broju obolelih u gradu na Moravi.

„Imamo blagi porast broja obolelih, od 241 testiranih, juče je 59 pozitivnih lica. U bolnici imamo 126 ležećih pacijenata i moram reći da su naši najveći junaci zdravstveni radnici“, dodao je Todorović.

Sa druge strane, kada je reč o merama ,Čačak kao ni ostali gradovi ne mogu biti parcijalno izuzeti od mera republičkog Kriznog štaba, ali se one mogu korigovati.

„Zašto prodavac nameštaja ili bele tehnike ne bi mogao da radi u ovim uslovima, a prehrana gde ima 200 korisnika u jednom objektu radi preko celog dana. Zaštougostitelji ne bi imali neki vremenski period, do 13, 15 ili 17 sati, uz poštovanje svih mera koje važe za celu Srbiju, da obavljaju šaltersku prodaju pića ili hrane“, rekao je Todorović i dodao da je osnovni motiv da se sačuvaju radna mesta.

„U našem gradu 4.000 lica živi od ugostiteljstva i njihova borba traje godinu dana. Prošle godine doneli smo odluku da svi ugostitelji koji su u zakupu u objektima u vlasništvu grada, ne plaćaju zakup. To je mala pomoć koju ćemo primeniti i ove godine. Moramo sačuvati živote, ali i radna mesta jer se građani bore za svoje porodice“, rekao je Todorović.

Kada je reč o broju vakcinisanih građana, ta brojka iz dana u dan je sve veća , pa je samo u toku jučerašnjeg dana vakcinisano 258 lica koja se nisu prijavila za imunizaciju. Na pitanje novinara da li je primio vakcinu , Todorović je rekao da čeka poziv jer se prijavio 13. februara.

„Prijavio sam se za Sinofarm vakcinu, ali još uvek nisam dobio poziv. Smatram da prioritet imaju stari i bolesni, imam 52 godine i čim dobijem poziv, kao i svaki drugi građanin, primiću vakcinu. Samo kolektivnom imunizacijom možemo pobediti u borbi za pandemijom, rekao je Todorović.

Moravički Portal / GZS / Foto: GZS

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.