Svetski dan Crvenog krsta

Svake godine 8. maja obeležava se Svetski dan Crvenog krsta. Ovaj datum izabran je u čast nobelovca i osnivača Crvenog krsta, Žan Anrija Dinana koji je rođen na današnji dan davne 1828. godine u Ženevi.

Zbog vanrednih mera koje su na snazi usled epidemije korona virusa, organizacija Crvenog krsta ove godine neće proslaviti ovaj dan na uobičajen način. Nebojša Ivović, sekretar Crvenog krsta Gornji Milanovac kaže da je okupljanje donatora, volontera, predstavnika lokalne samouprave i ostalih bliskiih saradnika ove organizacije odloženo za neki naredni period, kada u potpunosti bude otkolonjena opasnost od korona virusa i ukinute vanredne mere koje su trenutno na snazi.

“Neće biti okupljanja do daljnjeg, ali svakako, mi se puno zahvaljujemo svim našim zaposlenima, volonterima, ljudima dobre volje i donatorima koji su pomagali sve ove godine, pogotovu sad tokom ove pandemije. Naravno, jedno veliko hvala lokalnoj samoupravi i medijima, koji prenose sve što radimo” – rekao je Ivović. Ove godine, Svetski dan Crvenog krsta i nedelja Crvenog krsta koja traje do 15. maja biće realizovani u manjem obimu nego inače, dodao je on.

Nebojša Ivović, sekretar Crvenog krsta Gornji Milanovac

“Neke aktivnosti ćemo svakako zadržati, nastavljamo sa akcijama dobrovoljnog davanja krvi, podelićemo higijenske pakete za bebe, kao što radimo i svake godine, ali nećemo organizovati predavanja, niti druga veća okupljanja kao ranijih godina” – objasnio je Ivović.

Inače, tokom vanrednog stanja, Crveni krst je odigrao značajnu ulogu kada je u pitanju pomoć za ugrožene kategorije stanovništva.

“Prvenstveno, korisnicima narodne kuhinje, starijim od 65 godina, od 16. marta dostavljamo hranu na kućnu adresu. Imali smo info-liniju za obaveštavanje građana i dostavu hrane, odnosno, osnovnih životnih namirnica, lekova i drugih potrepština starijima od 65 godina na teritoriji grada. Pored toga, dostavljali smo pakete za socijalno ugroženo stanovništvo. Podelili smo preko 200 paketa humanitarne pomoći, kao i  interventne pakete koji su morali brzo da se isporuče, nekome kome je bilo najhitnije. I naravno, u saradnji sa lokalnom samoupravom, pomagali smo u isporuci paketa za penzionere sa primanjima ispod 30.000 dinara” – rekao je Ivović. Prema njegovim rečima, Crveni krst učestvovao je i u akciji dezinfekcije bankomata, svaki put kada je tokom vanrednog stanja bio dozvoljen izlazak starijima od 65 godina.

Ivović je rekao da je Cveni krst najveća humanitarna organizacija na svetu,  koja je uvek tu da pomogne stanovništvu u kriznim periodima, kada je to najpotrebnije, ali i da je prevencija jedna od ključnih aktivnosti ove organizacije. U ovom konkretnom slučaju, Ivović je podsetio sugrađane na održavanje lične higijene, pranje ruku i nošenje ličnih zaštitnih sredstava, kako bi se zaustavilo širenje zaraze virusom Kovid 19.

Moravički Portal / Milica Vukelić

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *