Svečanost povodom 172 godine Biblioteke „Vladislav Petković Dis“

U novim prostorijama Gradske biblioteke „Vladislav Petković Dis” u Čačku danas je održana svečanost obeležavanja Dana ustanove, odnosno 172 godine postojanja i godinu dana rada u novoj zgradi. Tokom svečanosti dodeljene su plakete i zahvalnice pojedincima koji su zaslužni što Čačak danas ima najveću i po mnogima najlepšu zgradu biblioteke u Srbiji.

Na dan Disovog rođenja 1880. godine, po kome ova ustanova nosi ime na jednom mestu su se okupili ljubitelji knjige, među njima i najmlađi čitaoci. Ova ustanova sa sa punim pravom nosi status najveće javne biblioteke u Srbiji, a to su potvrdili i brojni čitaoci.

„Član čačanske biblioteke sam od dvoje pete godine. Ne brojim pročitane knjige, od mnogo većeg značaja su mi reči i misli koje mi iz njih ostanu.  Ljudi koji čitaju na taj način grade svoju plemenitost“, rekla je Tamara Perišić, učenica OŠ „Kralj Aleksandar I“ iz Gornjeg Milanovca, jedna od mlađih čitalaca koja nosi tutuli „Naj čitalac 2019“.

Biblioteka koja nosi Disovo ime na ovoj adresi je od prošle godine. Grad je izdvojio milionska sredstva najpre za kupovinu Doma vojske a potom i rekonstrukciju zgrade u koju je pored biblioteke od nedavno smešteno i gradsko pozorište.

Danica Otašević, dugogodišnja direktorka Biblioteke u Čačku

„Ova biblioteka pod svojim krovom ima neprocenjivo blago, jedina ima pojedine primerke knjiga u Srbiji, ima dve celine koje su kulturno dobro i ima rukopise i spise koji će promeniti naše kolektivno pamćenje. Zato Čačak treba da bude ponosan na ovu zgradu i ustanovu, a koliko su Čačani u prošlosti cenili knjigu govori i podatak da je 1860. godine kada je otvarano prvo čitališe, tada su zvonila zvona na Crkvi Bogorodice Gradačke“, rekla je Danica Otašević, bivša dugogodišnja direktorka Biblioteke Vladislav Petković Dis.

Milun Todorović

„Veoma smo ponosni na ovu ustanovu, na ljude zaposlene u njoj a naročito na Dečije odeljenje i sve aktivnosti koje se ovde organizuju. Grad Čačak je posle decenija želja i potreba čitalačke publike u Moravičkom okrugu iznađe mogućnosti da završimo zgradu Doma vojske u koju je danas smeštena Biblioteka“, izjavio je Milun Todorović, gradonačelnik Čačka.

Grad Čačak je učinio veliku stvar za našu kulturu, tako što je u potpunosti finansirao projekat nove zgrade Biblioteke, koja je između ostalog najveća i najmodernija zgrada te vrste pod jednim krovom u našoj zemlji.  

„Verujem da je jedna od najlepših“, izjavio je  Bogdan Trifunović, direktor Biblioteke „Vladislav Petković Dis“.

Biblioteka „Vladislav Petković Dis“ u ovom trenutku ima više od 6.000 aktivnih čitalaca.  Raspolaže sa više od 150.000 naslova, ali to nije konačan broj jer postoji još najmanje toliko knjiga koje su stigle od darodavaca i tek treba da se popišu i stave na raspolaganje korisnicima.

Za INFO 24 iz Čačka, Gordana Injac / Foto INFO 24

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *