Svečanom sednicom Skupštine obeležen Dan grada Čačka, 18. decembar

U Čačku je danas održana svečana sednica Skupštine posvećena Danu grada, 18. decembru, skromno i bez proslave zbog epidemije korona virusa.  Otvorena je minutom ćutanja za sve preminule od virusa korona, a centralni događaj bio je uručenje Decembarske nagrade za 2020. godinu i zahvalnica koje dodeljuje gradonačelnik.

Ovogodišnji dobitnici najvišeg priznanja Grada Čačka su  Sporstki centar „Mladost“, profesor Muzičke škole Aco Milekić i glavna sestra Opšte bolnice u Čačku Marija Stojić koja je, kako je obrazloženo, primila nagradu u ime svih zdravstvenih radnika Opšte bolnice u Čačku.

Direktor Sportskog centra Mladost Miloš Stevanić, koji je primio nagradu u ime svih zaposlenih, izjavio je da ovo veliko priznanje imponuje ali i obavezuje da nastave da vredno rade kako bi opravdali poverenje gradskog rukovodstva ali pre svega građana Čačka.

„Ako vas predlože sportske legende ovog grada kao što su Radmilo Mišović, Slavoljub Piper, Mićo Brković, čačanski Sportski savez sa potpisima 50 klubova iz svih sportskih grana, onda stvarno morate biti ponosni. Ipak, ono što me čini posebno ponosnim jeste što se  nalazim na čelu ustanove koja se razvija i  napreduje iz dana u dan i to pre svega mogu videti naši brojni korisnici usluga, svi posetioci otvorenih i zatvorenih terena SC Mladost. Moram istaći i radnike ustanove bez čijeg truda i angažovanja ne bi bilo uspeha. Takođe, veliku zahvalnost dugujem i gradonačelniku Milunu Todoroviću bez čije podrške SC Mladost ne bi zgledao kao što izgleda danas“, izjavio je Stevanić.

Profesor prestižne Muzičke škole u Čačku Aco Milekić, obraćajući se na svečanoj sednici Skupštine, rekao je da ga je vest o dodeli nagrade iznenadila ali istovremeno i obradovala.

Dobirnik priznanja prof. Aco Milekić

„Nikada je nisam očekivao, iskreno, a sada kada je tu moram reći da sam veoma ponosan. Zahvaljujem se svima koji su na bilo koji način doprineli da mi se nagrada dodeli….Doživljavam je kao ogromno priznanje za moj sveukupan dosdašnji rad ali na neki način priznanje za Muzičku školu iz koje dolazim, kao dokaz da se tamo dobro vredno i ozbiljno radi“, istako j eprofesor Milekić.

Glavna sestra Opšte bolnice u Čačku Marija Stojić istakla je da je priznanje koje joj je dodeljeno nagrada za sve zaposlene u Opštoj bolnici u Čačku.

Dobirnica nagrade Marija Stojić

 „Ova nagrada je nagrada za sve zaposlene u Opštoj bolnici Čačak koji se nesebično daju svih ovih proteklih meseci u našoj zajedničkoj borbi protiv ove opake bolesti. Hvala još jednom, puno znači. Ovo je prvi put da je neko prepoznao naš trud i zalaganje“, istakla je Marija Stojić.

Ksenija Šuluburić

Posthumno, zahvalnica gradonačelnika pripala je dr Vojkanu Šuluburiću, lekaru, specijalisti ortopedije Opšte bolnice u Čačku, koji je bio među prvim žrtvama Kovida-19 u gradu na Moravi. Zahvalnicu je  primila njegova ćerka Ksenija.

Dobitnica zahvalnice Isidora Petrović

Studentkinja druge godine Fakulteta primenjenih umetnosti Isidora Petrović, čiji je prosek studija 10, nagrađena je lap top računarom.

„Divan je osećaj kada neko prepozna i ceni vaš trud i rad“, kratko je Isidora prokomentarisala pažnju koja joj je ukazana.

Dan grada Čačka slavi se 18. decembra kada je sada već pre 612 godina prvi put pomenuto ime grada Čačka (1408)  u Dubrovačkim spisima.

Dan grada je uvek trenutak kada aktuelno gradsko rukovodstvo sabira rezultate rada u godini koja ističe. Ovog puta izostale su velike reči i promotivni filmovi jer je iza nas izuzetno teška godina.

Dan grada sugrađanima je čestitao i zamenika predsednika Skupštine grada Aleksandar Maksimović koji je izajvio da se ovaj dan obeležava u senci korona virusa.

 „Svake godine grad planira određene aktivnosti, pre svega mislim na određene radove, investicije. Zbog ove situacije i određenih mera koje su preduzete u tom pravcu i zbog u krajnoj liniji određennih troškova koji su bili neplanirani za ovu godinu, mi nažalost nismo uspeli da realizujemo sve što je bilo zacrtano ali ćemo se truditi da to u nekom  narednom periodu nadoknadimo.  I pored toga Grad Čačak i rukovodstvo odnosno tim koji vodi grad ima  čime da se pohvali. Odrađeno je dosta asfaltnih puteva, objekata, sve ono što je u prvoj polovini godine započeto privodi se kraju. Razloga  da se pohvalimo imamo, međutim zbog aktuelne situacije sa pandemijom nećemo pričati mnogo dok se čitava situacija ne smiri“, naveo je Maksimović.

Podsetio je da je grad uložio izuzetne napore i značajna finansijska sredstva kako bi obezbedio  koliko toliko normalno funkcionisanje svih zdravstvenih ustanova u Čačku.

Na ovaj dan, uobičajen je prigodan kulturno umetnički program i prisustvo brojnih gostiju iz zemlje i inostranstva koji su sada zbog aktuelne epidemiološke situacije uputili samo čestitke.

„Godina teška, počela je odlično. U prva dva i po meseca imali smo izuzetne rezultate, odlične prihode, čak i više od projektovanog budžeta. Nažalost, evo već devet meseci kako se pre svega naši zdravstveni radnici bore za zdravlje  svih nas. Čestitam im na ogromnom trudu i energiji…U ovoj godini nismo stali. Imali smo dosta planiranih i sprovedenih investicija i bulevara i novih saobraćajnica i vodovodne i kanalizacione mreže. Grad Čačak je uspeo, iako je mnogo  manje prihoda u toku 2020. godine zbog pandemije, da sve obaveze koje je grad preuzeo na sebe i za socijalnu zaštitu, predškolske ustanove, infratsrukturu, privredu, nezaposlene porodilje, dakle sve one aktivnosti koje smo planirali uspeli smo velikim naporom  da ispunimo. Nadamo se da će ova pandemija ubrzo biti iza nas i da će naredna godina biti mnogo bolja  i mnogo uspešnija za sve nas. Čuvajte se, ostanite zdravi. Nadam se da će naredna godina, ponavljam, biti mnogo bolja, uspešnija, srećnija, naravno, uz veliku žal što smo ostali bez dosta naših sugrađana koji su preminuli tokom 2020. godine od bolesti Kovid-19“, poručio je gradonačelnik Čačka Milun Todorović.

Moravički Portal / Mirjana Aleksić / Foto: Moravički Portal

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *