Svečano otvaranje manifestacije „Takovski cveti 2020“

Susreti varoških pozorišta “Takovske cveti 2020“, koji će ove godine biti lokalnog, revijalnog karaktera, svečano su otvorene sinoć na velikoj sceni Doma kulture, predstavom „Profesionalac“, u izvođenju Milanovačkog pozorišta.

Milanovačka publika je nakon 8 meseci pauze imala priliku da uživa u čuvenoj pozorišnoj drami Dušana Kovačevića „Profesionalac“ u izvođenju milanovačke glumačke ekipe koju čine Predrag Lošić, Branko Knežević, Ljiljana Miketić i Nikola Starčić. Sudeći po atmosferi koja je vladala među publikom i glumcima, svi su se uželeli pozorišne magije koja nastaje upravo u njihovom međusobnom kontaktu.

Branko Knežević, reditelj i glumac milanovačkog pozorišta
Branko Knežević, reditelj i glumac milanovačkog pozorišta

„Bogami, moram da priznam, imao sam osećaj kao kada sam počinjao. Kao kad čovek posle neke teške bolesti, daleko bilo, ponovo uči da hoda. Ipak, mislim, vrlo brzo smo se ušnirali. To je momenat kad lik i scena postanu jedno i veruju jedno drugom“ – rekao je Branko Knežević, reditelj i glumac Milanovačkog pozorišta.

Nakon ovog skromnog komentara povodom zaista sjajne izvedbe „Profesionalaca“, reditelj Branko Knežević objasnio je da je ovaj komad pratio još dok se izlivao iz piščevog pera. Pratio je probe kada se predstava spremala u Ateljeu 212, a učestvovao je kao glumac i u snimanju istoimenog filma.

„Velika je opasnost raditi ovako nešto nakon filma i sjajne predstave koju je radila jedna takva glumačka ekipa, ali drago mi je da je to Duško video i da je bio jako zadovoljan našom interpretacijom“ – rekao je Knežević.

Predraga Lošića, koji u ovoj predstavi igra Teodora Teju Kraja, gledaćemo u 5 od 6 predstava koje će se igrati u okviru ove manifestacije. Pitali smo ga kako izlazi na kraj sa tom lepezom likova u koje treba da se transformiše.

Predrag Lošić
Predrag Lošić

„Za svaku predstavu treba priprema i svako od nas pre početka predstave mora da se odvoji i skoncentriše na ulogu, pogotovu ako igra više likova na repertoaru. Jedni drugima pomažemo i to je ono što je važno. Da ne igramo za svog partnera predstava ne bi bila ono što treba da bude, pogotovu festivalska predstava. Kada je u pitanju repertoar milanovačkog pozorišta u okviru „Takovskih cveti 2020″ skoro sve predstave su nagrađivane. Od šest, pet je nagrađeno što nacionalnim, što međunarodnim nagradama“ – rekao je Predrag Lošić.

U okviru pratećeg programa u Holu Doma kulture, postavljena je i izložba kostima Biljane Knežević „Od ideje do scene“, a autorku postavke i glumicu milanovačkog pozorišta Danicu Vučetić, pitali smo zašto je kostim tako značajan element jedne pozorišne predstave.

Danica Vučetić, autorka postavke i glumica pozorišta
Danica Vučetić, autorka postavke i glumica pozorišta

„Kostim je sredstvo koje igra za glumca i kao takav može biti inspirativan. On treba da dočara jednu epohu, jedno vreme, ali zapravo predstavlja sintezu i ideje reditelja, i muzike i svetla, i glumca koji će da mu udahne život. Ja sam prošle godine došla na ideju da napravimo tu izložbu kostima, jer je Biljana zaista jedan maštovit kostimograf i treba da se čuje za nju“ – rekla je Danica Vučetić.

Takovski cveti 2020

Prema njenim rečima prethodne godine izloženi su bili kostimi iz epohe baroka, a ove godine odlučila se za nešto slobodniji pristup, tako da su u postavku uključeni kostimi koji oslikavaju različite periode, od antike do modernog doba. Manifestacija Takovske cveti nastavlja se već sutra u 20 sati kada će publika na velikoj sceni Doma kulture moći da pogleda predstave „Mila“ i „Gospođina majka je umrla“.

Moravički Portal / Milica Vukelić

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.